Alcoolul, efecte pozitive si negative asupra infectiilor gastrice

3

Alcoolul este o substanta (produs de metabolism) care se formeaza prin fermentarea zaharului pe care drojdia o transforma in etanol si bioxid de carbon. Despre vin se stie inca din cele mai vechi tipuri ca a fost folosit cu succes ca un bun dezinfectant al infectiilor gastrice, generalii romani recomandandu-l soldatilor ca masura profilactica in aparitia dizenteriei.

Alcoolul era folosit in scop terapeutic in antichitate

Cu toate ca alcoolul a fost folosit in scop terapeutic inca din antichitate, acesta a fost analizat stiintific abia in secolul XX. În unul din experimentele realizate in anul 1988, bacterii infectioase de genul salmonelei, shigella si E.coli au fost injectate in diverse tipuri de bauturi, precum vinul, apa, berea, laptele si apa minerala. Dupa doua zile in care aceste lichide au fost lasate sa actioneze asupra bacteriilor cu care au fost infestate, cercetatorii au constatat ca dintre toate bauturile folosite in experiment, cele mai multe bacterii au fost distruse de vin, studiile ulterioare confirmand faptul ca acesta, datorita ph-ului sau activ, are proprietati antibactriene.

Un alt detaliu constatat de care specialisti a fost acela ca bauturile care aveau doar 10% alcool, nu aveau niciun efect asupra bacteriilor, si ca rezultatele dorite se obtineau doar cand bauturile avea 40% alcool.

Poate alcoolul sa distruga stomacul?

Dintre numeroasele cercetari realizate pentru a se afla efectele pe care le are alcoolul, intr-un experiment efectuat pe 47 de persoane sanatoare carora li s-a administrat alcool de diferite concentratii (4%, 10%, respectiv 40%) sub forma de pulverizare in cadrul unei endoscopii, s-a constatat ca alcoolul de 40% a produs rani asupra mucoasei intestinale care s-au vindecat abia dupa 24 de ore, studiul confirmand ca alcoolul poate avea si efecte distructive asupra stomacului.

In urma studiilor efectuate, chiar daca s-au confirmat efectele pozitive ale alcoolului asupra bacteriilor intestinale, medicii nu recomanda folosirea sa in scop terapeutic datorita leziunilor pe care acesta le produce asupra organismului.

Share.