Alergia la ambrozia - ce pot face doar 5 granule de polen!

Alergia la ambrozia – ce pot face doar 5 granule de polen!

1

Doar 5 granule de polen in fiecare metru cub de aer pot provoca multe suferinte! Vorbim de o planta temuta – ambrozia, care in august-septembrie face ravagii. Vezi cu ce afectiune este confundata alergia la ambrozia!

Responsabila de alergia la ambrozia este Ambrosia artemisiifolia, denumita si „iarba parloagelor” sau „floarea pustiei” – originara din America de Nord si care face parte din grupul plantelor care in mod curent poarta numele de „plante rele”, cu o capacitate de fructificare si vitalitate deosebit de mare, cu implicatii majore asupra sanatatii oamenilor.

Este prezenta în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, pe marginea drumurilor si a cailor ferate, în apropierea darâmaturilor, pe santierele de constructii, in zone unde s-a depozitat pamant excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetatie si prost întretinute. In oras se intalneste mai ales pe marginile soselelor, pe spatiile verzi, dar si in curtile caselor si parcuri.

Alergia la ambrozia – ce suferinte poate provoca polenul. Cand apare concentratia maxima

Perioada de polenizare incepe la sfarsitul lunii iunie, cu un varf al concentratiei de polen in aer in a doua jumatate a lunii august si se intinde pana in octombrie. Pe durata zilei, polenul de ambrozie se ridica in aer de la rasaritul soarelui, concentratia atingand nivelul maxim la amiaza, minimul fiind dupa ploaie si noaptea. Alergia la ambrozia – polenul produs din abundenta de Ambrosia este foarte alergen, o cantitate de doar 5- 10 granule polen / metru cub de aer fiind suficienta pentru a provoca frecvent alergii severe la persoanele sensibile – rinita alergica sezoniera manifestata prin stranut, prurit nazal, congestie nazala la care se pot adauga si conjunctivita alergica – manifestata prin lacrimare, prurit si chiar astm bronsic.

Conform statisticilor, cele mai multe persoane care sufera de alergia la ambrozia se inregistreaza in categoria 15- 64 de ani. Este cunoscut faptul ca 10-15% din populaţie are predispoziţie alergica, iar 1/4 va suferi din cauza astmului sever.

Alergia la ambrozia, manifestata prin stranut in salve, mancarime in nas, in gat sau in cerul gurii, lacrimare si inrosirea ochilor sau chiar tuse si greutate in respiratie, este deseori interpretata si tratata ca o raceala persistenta care „nu raspunde” la tratament.

Citeste despre tratament – alergia la ambrozia

Alergia la ambrozia – cum putem scapa de aceasta planta

Oricine poate ajuta la impiedicarea raspandirii ambroziei prin dezradacinarea si distrugerea acesteia înainte de a produce polen şi seminte. Specialistii recomanda sa se intervina astfel:
– Pana la 20 plante gasite: plantele vor fi smulse, inclusive radacinile şi aruncate in container, plantele folosite nu vor fi folosite ca ingrasamant natural pentru sol;
– Peste 20 de plante gasite: masuri de control din partea specialistilor, se vor anunta autoritaţile locale.

Metode de combatere:
Manuale – smulgere inainte de inflorire, cosire manuala (inconvenient – se poate realiza doar pe suprafete mici)
Mecanice – lucrari agricole – coasa mecanica, grapa cu discuri, combinator (inconvenient– nu pot fi aplicate la culturi agricole intotdeauna, taierile trebuiesc adaptate la inaltimea tulpinilor, sub 5 cm. De la nivelul solului)
Chimice – ierbicidare (inconvenient – risc de impact ecologic asupra sanatatii: substantele eficiente impotriva ambrosiei distrug si plantele din culturi)
Biologice –infestarea culturilor agricole cu micelii ale unor specii de ciuperci din genurile Entyloma, Albugo, Phillachora, Verticillium si Macrophomina sau in atacul dirijat al unor insecte fitofage.
Atentie! Daca planta a inflorit este nevoie de manusi si masca de protectie!

Share.

1 Comment

  1. Unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru alergia la ambrozie este polenul crud.
    Spre deosebire de polenul purtat de vânt, acesta nu produce alergii, ci, din contra, ajută la prevenirea și tratarea acestora. Conform studiilor realizate, consumul regulat de polen crud poate reduce simptomele alergiei cu până la 40%. Poţi citi aici mai multe despre cum poţi trata alergia la ambrozie cu polen crud https://www.apiland.ro/blog/sanatate/tratament-naturist-alergie-la-ambrozie

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.