Alergia la puful de plopi, unul din factorii declansatori ai rinitei alergice

Alergia la puful de plopi, unul din factorii declansatori ai rinitei alergice

0

Alergia la puful de plopi prezinta simptome care se manifesta prin: lacrimarea ochilor, stranut, mancarime la nivelul nasului sau a ochilor si secretie nazala. Astfel dupa inhalarea pufului de plop, mucoasele vor fi iritate si vor duce la reactiile mentionate anterior.

Alergia la puful de plop este greu de evitat

Alergeni pot fi puful de la plopi, polenul, frunzele, mucegaiul care se formează în frunzele din copaci toamna, unele alimente sau medicamente, praful, părul de la animale. Cei care acuza cel mai mult ca sunt deranjati de puful de plopi sunt copiii, care se scarpina mereu la nasuc.

Rinita alergica este diagnosticata la aproximativ 20% din populatia Romaniei

Unul dintre factorii declansatori ai acestei afectiuni este puful de plopi prezent in lunile mai-iunie.

Spre deosebire de alti alergeni precum polenul, mucegaiul sau unele alimente, puful de plop e greu de evitat, pentru ca e, practic, peste tot. Chiar daca nu iesim din casa, el poate ajunge in casa pe geam.

Evitarea iesirilor in aer liber in intervalul 9-10 dimineata si purtarea unor masti de fata care sa ne acopere gura si nasul sunt metode eficiente de prevenire a alergiilor sezoniere.

Evitarea este intotdeauna cel mai bun tratament pentru alergii. Insa, atunci cand acest lucru nu este posibil, exista medicamente ce pot ajuta la controlul simptomelor: decongestionantele nazale si antihistaminicele sunt cele mai frecvente medicamente antialergice, iar corticosteroizii topici sunt eficienti in tratarea inflamatiei nazale.

In unele cazuri, simptomele netratate pot duce la boli grave precum sinuzita, infectii ale urechilor sau astm bronsic.

In Romania, aproximativ 20% din populatie a fost diagnosticata cu rinita alergica, 6% are cel putin o alergie alimentara, iar aproape 20% sufera de dermatite atopice la un moment dat. Iar, in urmatorii 10 ani numarul persoanelor cu alergii si astm va creste cu o treime, avertizeaza Asociatia Mondiala de Alergologie.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.