Alergiile la insecte – simptome, diagnosticare, tratament

0

Alergiile la insecte, sau alergiile la intepatura de insecte nu este una frecventa, insa poate fi una foarte grava, uneori chiar fatala.

Principalele insecte responsabile sunt albina (Apis melifera) si viespea (Vespula spp.). Veninurile de albina si de viespe sunt diferite, fiecare continand diferiti alergeni majori, bine definiti. Fosfolipaza A2 si melitina sunt prezente numai in veninul de albina, antigenul 5 numai in veninul de viespe, dar ambele veninuri contin hialuronidaza.

Pacientii sunt rar alergici la ambele tipuri de veninuri in acelasi timp.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Diagnosticare
  4. Tratament

Alergiile la insecte – simptome

In mod normal, dupa inocularea veninului apare eritem, edem si durere locala, care mai degraba se datoreaza unei reactii toxice locale, nu unei reactii alergice; aceasta reactie non-alergica se dezvolta intr-un interval de cateva ore, fara consecinte si se mentine 1-2 zile.

La indivizii alergici, dupa inocularea veninului apare o reactie mai rapida si de intensitate variabila de la o reactie usoara cu eritem si edem localizat, prurit si durere intensa, ce apar in cateva minute de la intepatura, pana la reactii mai severe ce includ edem si prurit generalizate, urticarie si angioedem, stare de slabiciune, transpiratii, cefalalgie intensa, crampe abdominale si stari de voma, senzatie de constrictie toracica sau senzatie de sufocare cu edem laringian si in cazuri extreme, soc anfilactic cu potential letal; aceste manifestari se pot dezvolta in 10 minute de la intepatura, asa ca interventia prompta este esentiala.

Alergiile la insecte – diagnosticare

Alergia la veninul de insecte este diagnosticata pe baza istoricului de reactie alergica, care trebuie confirmat prin demonstrarea IgE venom-specific prin teste cutanate “in vivo” sau teste alergologice “in vitro”.

Este dificila predictia severitatii reactiilor viitoare cu ajutorul testelor alergologice; un nivel inalt de IgE nu inseamna neaparat o reactie alergica viitoare severa.

Testele skin prick sunt mult mai precise pentru diagnosticul alergiei la veninul de insecte, dar prezinta un risc de inducere a unei reactii alergice severe, intr-un numar mic de cazuri. O parte dintre pacientii ce sufera reactii anafilactice la veninul de viespe vor avea teste alergologice negative – posibil datorita IgE legate in tesuturi sau a unui mecanism non-IgE mediat; deci un test alergologic negativ nu exclude posibilitatea unei reactii anafilactice.1,2

Alergiile la insecte – tratament

Se aplica o punga cu gheata pe locul intepaturii pentru 15-20 minute timp de 6 ore. Daca nu se poate folosi gheata, pentru racirea locului, se poate folosi un material textil umed care va fi tinut pana la 6 ore pe locul intepaturii. Gheata nu va fi aplicata direct pe piele ci va fi folosita o bariera reprezentata de un material textile subtire pentru a evita arsurile. Dupa 6 ore daca dispare umflatura zona intepaturii se poate incalzi pentru cresterea confortului.
Se poate administra un medicament eliberat fara prescriptie medicala pentru durere, umflatura si mancarime.

Un antihistaminic administrat oral, cum ar fi Benadryl sau Clor-Trimeton poate anula aceste simptome. Antihistaminicele nu trebuie administrate copiilor sub un an fara stricta supraveghere medicala.
Pentru ameliorarea durerii poate fi folosit un spray anestetic local ce contine benzocaina. Daca pielea reactioneaza alergic la spray folosirea acestuia trebuie oprita.

Crema cu hidrocortizon sau lotiunea cu calamina poate reduce roseata si mancarimea. Crema cu hidrocortizon nu trebuie folosita la copii fara acordul medicului.

De retinut!

Cand se folosesc medicamente ce nu necesita prescriptie medicala este indicata citirea cu atentie si respectarea indicatiilor de pe etichete si prospecte. Gravidele sau femeile care incearca sa ramana insarcinate trebuie sa consulte medicul inainte de a lua orice medicament. Aspirina nu este indicata persoanelor sub 20 de ani din cauza riscului aparitiei sindromului lui Reye.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.