Alianţa Pacienţilor Cronici din România trage un semnal de alarmă. Avem aproape un milion de bolnavi de hepatită B!

Alianţa Pacienţilor Cronici din România trage un semnal de alarmă. Avem aproape un milion de bolnavi de hepatită B!

0

blood-preasureSe adresează Consiliului Europei și Parlamentului Europei, ”cu speranţa că ne puteţi susţine în faţa autorităţilor cu putere de decizie în România astfel încât acestea să ia măsuri imediate”! Alianţa Pacienţilor Cronici din România trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia cruntă cu care se confruntă pacienţii cronici, care suferă de hepatite virale, hemofilie şi alte boli cronice, ”fără un acces lărgit la elementul cel mai important: tratamentul”. Ce cere Alianţa Pacienţilor Cronici din România?

Alianţa Pacienţilor Cronici din România: hepatita virală B este o boală severă, cauzată de infecţia cu virusul hepatitic B. Circa 5% dintre adulţii infectaţi cu virusul hepatic B vor dezvolta hepatita cronică; din nefericire însă, hepatita cronică B se vindeca doar în foarte puţine cazuri, iar pentru aceşti bolnavi este nevoie de tratament constant.

Alianţa Pacienţilor Cronici din România: deşi incidenta hepatitei B este în trend descrescător, în ultimii ani, numărul de îmbolnăviri scăzând în ultimii ani datorită vaccinării, raportat la o populaţie a ţării de aproximativ 20 de milioane de locuitori, în România există în continuare circa 900.000 bolnavi de hepatită B.

Alianţa Pacienţilor Cronici din România: nu doar la nivel global, ci şi în România, hepatita C reprezintă o problemă de sănătate publică, fiind înregistraţi peste 600.000 pacienţi care se afla într-un stadiu cronic al bolii.

Hemofilia este o tulburare de sângerare caracterizată prin lipsa factorilor de coagulare VIII sau IX. În această situaţie, bolnavii se confruntă cu hemoragii interne, sângerări la nivelul încheieturilor şi muşchilor. Aceste sângerări pot avea un impact dramatic, de la distrugeri la nivelul articulaţiei, stare de dizabilitate şi până la deces prematur.

”Bolnavii de hemofilie trăiesc, în România, o dramă. Accesul la tratamentul care i-ar face să trăiască vieţi normale este limitat fiind de subliniat faptul că România se afla pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al asigurării medicaţiei specific. Nivelului factorului VII în România este de 0,5 UI/ capita/ an. (Ungaria, Slovacia, Slovenia au peste 6 UI/ capita, Polonia peste 5 UI/ capita, iar Bulgaria peste 2,5UI/ căpiţă). Aproximativ 2.000 de romani au zilnic teama unei noi sângerări pe care nu o pot opri fără tratament, deoarece în lipsa acestuia exista risc de disabilitate sau deces”, precizează Alianţa Pacienţilor Cronici din România.

Alianţa Pacienţilor Cronici din România solicită:

– Actualizarea imediată a listei de medicamente compensate şi gratuite astfel încât pacienţii cu boli cronice să poată beneficia de tratamentele de care au nevoie
– Crearea unui sistem de sănătate centrat pe pacient
– Eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii de şanse între pacienţii comunitari
– Obligaţia statului, conform Directivei UE, de finanţare a Sănătății cu minimum 6% din PIB (procentul din PIB alocat, în prezent, Sănătăţii este de 3,4%)
– Programe şi registre naţionale pentru bolile cronice, acolo unde nu există
– Implementarea de programe şi campanii de prevenţie şi screening pentru bolile cronice cu impact în populaţie

”Pacienţii au întreprins numeroase demersuri pentru a convinge autorităţile să aloce atenţia cuvenită situaţiei disperate a pacienţilor cu hepatită, hemofilie şi boli cronice în general, dar aceste demersuri au rămas acum fără un rezultat concret. Bolnavii de cancer, boli cardiovasculare, diabet sau boli reumatismale aşteaptă de asemenea de peste șase ani actualizarea listei medicamentelor gratuite şi compensate în România. Viaţa pacienţilor este în mâinile autorităţilor şi apelăm la dumneavoastră pentru a ne ajuta să transmitem încă o dată, mai departe, acest mesaj prin care cerem ajutor”, sună documentul Alianţei Pacienţilor Cronici din România adresat forurilor europene.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.