Despre alimentatie si diabet zaharat, la Timisoara

Despre alimentatie si diabet zaharat, la Timisoara

0

14 noiembrie este Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului Zaharat: anul acesta manifestarile se vor desfasura sub sloganul ”Alimentatia sanatoasa si diabetul”. Ce actiuni au loc in Timisoara pentru a atrage atentia asupra afectiunii si a promova alimentatia sanatoasa?

Numarul persoanelor afectate de diabetul zaharat de tip 2 este in crestere la nivel mondial. Potrivit ultimelor statistici ale Federatiei Internationale de Diabet , aproximativ 400 de milioane persoane traiesc cu diabet zaharat, iar peste 90% dintre acestea sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. In ceea ce priveste Romania, aproximativ doua milioane de romani traiesc cu diabet zaharat si alte peste trei milioane de persoane au prediabet, arata rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anuntate in 2014.

„Rezultatele studiului PREDATORR ne arata o prevalenta ingrijoratoare a diabetului zaharat in tara noastra, Romania ocupand locul al doilea in Europa, dupa Turcia. Peste doua milioane de romani sufera de aceasta maladie grava, iar numarul celor care sunt in faza de prediabet este mult mai mare. Aproximativ 28.000 de persoane cu diabet sunt inregistrate in judetul Timis. Este extrem de important sa ne unim fortele si sa intensificam masurile de preventie si control”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, seful Centrului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Timisoara.

Ingrijorator este ca, desi pana la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos, aceasta afectiune continua sa fie printre cele mai invalidante si costisitoare boli. Potrivit specialistilor in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, adoptarea unei diete variate si echilibrate caloric poate tine la distanta aceasta afectiune complexa. Astfel, este incurajata o alimentatie bogata in legume, fructe proaspete, cereale integrale, peste si nuci. De asemenea, se recomanda atingerea sau mentinere unei greutati sanatoase, precum si practicarea zilnica a 30 de minute de exercitii fizice. Adoptarea acestor comportamente sanatoase ajuta inclusiv persoanele deja diagnosticate cu diabet zaharat in controlul valorilor glicemice si in evitarea complicatiilor severe asociate.

Despre diabet zaharat – actiuni la Timisoara in cadrul campaniei ”Controlul diabetului sta pe masa ta”

DSP Timis, in parteneriat cu Asociatia Asistentilor Medicali din Timisoara, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara Timisoara si Fundatia CardioPrevent, va derula, pe plan local, campania nationala ”Controlul diabetului sta pe masa ta”. Scopul acesteia este de constientizare a populatiei cu privire la insusirea unui comportament alimentar sanatos in profilaxia si controlul diabetului. Printre altele, se urmareste conturarea importantei micului dejun in contextul unui comportament alimentar sanatos.

Actiuni legate de diabetul zaharat:
– lectii interactive cu elevii claselor a IV-a de la zece unitati de invatamant din Timisoara si judet;
– organizarea unui punct, in 13 noiembrie, orele 9-13, in incinta DSP, pentru informarea angajatilor asupra afectiunii si determinarea glicemiei
– organizarea in 14 noiembrie, intre orele 10-11, la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara Timisoara a unor dezbateri cu un grup de elevi privind alimentatia sanatatoasa si promovarea consumului de fructe in cadrul pauzelor scolare.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.