Ambliopie: cauze, simptome, tratament (VIDEO)

Ambliopie: cauze, simptome, tratament (VIDEO)

1

Ambliopia, numită și boala ochiului leneș este o afecțiune caracterizată prin scăderea acuității vizuale a unuia sau a ambilor ochi. Deși ochiul este normal din punct de vedere anatomo-fiziologic și nu are nicio leziune, imaginile pe care le transmite către creier sunt încețoșate, motiv pentru care creierul începe să le ignore.

 

Cauzele ambliopiei

Cataracta congenitală, ptoza palpebrală congenitală – prin lipsa de stimulare vizuală.
Strabismul – dacă ochii nu sunt aliniați, imaginea proiectată pe retină de ochiul deviat va fi ignorată.
Diferențe refractive între cei doi ochi – ochiul cu defect mai mare de refracție poate deveni ambliop.
Istoric familial – dacă un membru al familiei a suferit de această afecțiune, există riscul ca și copilul să dezvolte ambliopie.
Nerespectarea recomandărilor medicului oftalmolog legate de tratamentul prescris și frecvența controalelor la clinică.

Simptomele ambliopiei

Ambliopia nu are simptome care să poată fi detectate ușor. Doar în urma unui consult oftalmologic se poate stabili dacă este vorba de boala ochiului leneș. Sunt totuși câteva semne care pot sugera instalarea ambliopiei:
Ochii copilului nu fixează același punct.
Ochii nu se mișcă în același timp și în aceeași direcție.
Micuțul își ține capul întors într-o parte, mai ales la activitățile de aproape.
Copilul nu apreciază bine distanța față de obiecte.
Copilului nu îi place să scrie sau să citească (preferă să i se citească).

Diagnosticarea ambliopiei

Singurul mod prin care poate fi diagnosticată ambliopia este consultația oftalmologică.
Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog la Clinica Optisan, mărturisește că „de cele mai multe ori diagnosticul de ambliopie este o surpriză atât pentru părinți, cât și pentru copil. Copilul nu își dă seama că nu vede bine, pentru că percepe lumea cu ajutorul ochiului sănătos. Nu știe să le transmită părinților că are o problemă.”.
O consecință a ambliopiei este faptul că nu se mai dezvoltă vederea binoculară. Asta înseamnă că persoana nu va aprecia corect distanțele, nu va vedea 3D, nu se va putea orienta corespunzător în spațiu, va avea dificultăți de învățare etc.

Corecția optică nu este eficientă în ambliopie

Din păcate, ambliopia nu poate fi „corectată” cu ochelari de vedere. Cu ajutorul acestora, se poate obține o îmbunătățire ușoară, temporară a acuității vizuale. Dar odată cu trecerea timpului, scade eficiența ochelarilor.
Corecția optică trebuie să fie complementară metodei de tratament aplicate.

Metode de tratament pentru ambliopie

Una din cele mai vechi metode de tratare a ambliopiei este obturarea ochiului sănătos. Se aplică un patch pe ochiul sănătos pentru a stimula acuitatea vizuală la ochiul ambliop. Metoda nu este tocmai prietenoasă, cere timp îndelungat de terapie și are eficiență limitată.
O metodă mai recentă de tratament pentru ambliopie este terapia vizuală prin exerciții computerizate. Metoda este foarte populară în SUA, Canada sau Australia și a început să fie folosită și în România.

În ce constă terapia vizuală

Este vorba de o serie de exerciții pentru ochi și creier, concepute să forțeze ochiul ambliop să vadă și să determine creierul să proceseze informațiile vizuale, prin intermediul diverșilor stimuli. Odată cu progresele înregistrate, exercițiile devin din ce în ce mai complexe. Durata tratamentului depinde de gradul ambliopiei, vârsta pacientului, abilitățile psiho-cognitive etc.
Terapia vizuală ajută atât la recuperarea vederii ochiului leneș, cât și la îmbunătățirea coordonării mână-ochi, orientarea în spațiu, aprecierea corectă a distanțelor.
Mai multe detalii despre terapie, vă pot da specialiștii Clinicii Optisan:
www.optisan.ro
+40360086888, +40746672215

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Ambliopie: cauze, simptome, tratament (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.