Ambrozia - alergia la ambrozie, simptome si tratament

Ambrozia – alergia la ambrozie, simptome si tratament

3
Ambrozia are ca si simptome: lacrimare, stranut, congestie nazala, tuse, senzatie de mancarime in cerul gurii sau in gat si nas infundat. Acestea pot fi semnele unei rinite alergice provocate de alergia la ambrozie.
O singura planta de ambrozie poate elibera pana la 8 miliarde de graunte de polen si pana la 30.000 de seminte, care isi pastreaza calitatile germinative timp de 40 de ani.

Se estimeaza ca in prezent, la nivel mondial, 300 de milioane de oameni sufera de un tip de alergie, iar pana in 2025 numarul lor va ajunge la 400 de milioane. O parte din vina o are incalzirea globala, sustin specialistii. Din acest motiv, in ultimul secol, Europa a fost invadata de o buruiana numita ambrozie.

Ambrozia a devenit cea mai alergenica planta din Romania

In prezent, ambrozia a devenit cea mai alergenica planta din Romania pentru ca provoaca rinite alergice si astm bronsic.

Iata mai jos care sunt simptomele persoanelor alergice la ambrozie:

 • Stranut frecvent
 • Mancarime nas/ochi
 • Prurit nazal, ocular si faringian
 • Obstructie nazala
 • Rinoree apoasa – se manifespa printr-o scurgere nazala apoasa, chinuitoare, ce dureaza intre 2-3 saptamani si care nu cedeaza la nici un tratament obisnuit.
 • Inrosire a ochilor
 • Tuse seaca
 • Respiratie suieratoare
 • Eruptii – pe piele pot sa apara eruptii si zone edematoase (umflate), in functie de sensibilitatea fiecarei persoane
Toate aceste simptome duc la o senzatie de oboseala si somnolenta, precum si la scaderea randamentului la serviciu sau treburile casnice. Conform ultimelor estimari intre 10-15% din populatie sufera de alergie in timpul verii. Simptomele pot sa apara chiar si la persoanele care nu se cunosc “cu alergii” in trecut.

Alergia la ambrozie – tratament

In prezent nu exista niciun tratament specific pentru alergia la ambrozie ci doar tratament profilactic si simptomatic.

Medicatia include urmatoarele: antihistaminice, decongestionante nazale (uneori cu corticosteroizi), inhibitori ai degranularii mastocitare, solutii oculare.

Un tratament cu aerosoli salini poate ajuta atat pe perioada alergiei sezoniere, cat si pentru prevenirea ei in restul anului.

 • Pentru tratamentul rinitei alergice se folosesc: spray nazal cu corticoid, pentru a reduce inflamatia de la nivelul nasului, 1 – 2 puffuri/nara/zi; spray nazal antialergic si antihistaminic oral pentru reducerea simptomatologiei. Daca se asociaza si conjunctivita alergica, se administreaza picaturi oculare antialergice si/sau cu corticoid.
 • Pentru tratamentul astmului bronsic: sprayuri cu corticoid sau sprayuri cu corticoid si bronhodilatator, in functie de severitatea bolii, asociate sau nu de medicatia antileucotriena (montelukast de sodium) si antihistaminic la nevoie. Bronhodilatatoarele cu durata scurta de actiune, Ventolin sau salbutamolul se administreaza doar in criza de astm bronsic.

Tratamentul profilactic se incepe cu 12 saptamani inaintea sezonului de inlorire si consta in administrarea zilnica de antihistaminice.

In cazurile in care simptomele nu pot fi tratate satisfacator prin medicatie, se poate incerca terapia de desensibilizare (administrarea de alergen in doze crescande pe o perioada lunga de timp).

Share.

3 Comments

 1. Pingback: Alergiile de toamna – cauze, simptome, tratament - voxmedical

 2. Pingback: Ambrozia – dusmanul numarul 1 al pacientilor alergici • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.