Ambrozia – dusmanul numarul 1 al pacientilor alergici

1

Ambrozia (denumirea populara – iarba de paragina) este planta perena, cu respandire agresiv-invaziva, originara din America de Nord. Prezenta ei in Europa a fost semnalata in Germania in 1863, iar in Romania in 1910, la Orsova.

Semintele ambroziei raman in sol pana la 40 de ani . Perioada de polenizare este lunga , respectiv de la sf lunii iulie , pana in octombrie.

Perioada optima de eradicare a plantei este mai si iunie –cand se afla in stare vegetativa.

Cand suspectam o alergie la ambrozia?

Stranuturi in salve, secretie nazala apoasa, nas infundat, mancarime nazala, oculara, lacrimare, si in cazuri mai severe-tuse seaca , senzatie de sufocare, respiratie suieratoare.

Uneori pot aparea si manifestari cutanate de tip urticarie, dermatita alergica de contact chiar si angioedem( umflarea buzelor, a pleoapelor, limbii, etc)

Calitatea vietii persoanelor afectate scade considerabil, fiind prezente-indispozitia, oboseala, iritabilitatea cu perturbarea somnului si a activitatiii zilnice.

Toate aceste semnale de alarma trebuie sa ne duca cu gandul la o posibila ALERGIE la AMBROZIA, iar prezenta prompta la un medic alergolog , in vederea unui diagnostic corect si a unui tratament eficient , este imperios necesara pentru a evita complicatii grave.

In cadrul Ambulatoriului Integrat de Alergologie si Imunologie clinica din Policlinica Spitalului Judetean de Urgenta ,,Pius Brinzeu,, Timisoara , pacientul beneficiaza de gratuitati pe baza Biletului de trimitere emis de Medicul de familie, la testare cutanata PRICK, PATCH, spirometrie , precum si alte investigatii de specialitate.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Ambrozia – dusmanul numarul 1 al pacientilor alergici • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.