Ambulanţele judeţene, reorganizate în şapte servicii regionale

Ambulanţele judeţene, reorganizate în şapte servicii regionale

1

salvare

Un proiect de hotărâre de guvern, care a fost lansat vineri în dezbatere publică, prevede înfiinţarea a 7 servicii regionale, după modelul pilot realizat în 2009 prin comasarea Salvării Bucureşti cu cea din Ilfov.

În zona de vest a ţării, Servciile de ambulanţă de la Arad, Hunedoara şi Caraş-Severin vor fi desfiinţate, urmând ca cel din Timiş să fie reorganizat şi să preia conducerea.

Echipajele de pe ambulanţe vor putea interveni şi în afara graniţelor

Cel mai mare avantaj al reorganizării este faptul că echipajele de pe ambulanţe vor putea interveni şi în afara graniţelor administrative, pe principiul “celei mai apropiate resurse de caz”, precum şi în situaţii de urgenţă, la dispoziţia dispeceratului.

“La momentul actual, sistemul de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească din România suferă de grave neajunsuri, care au fost semnalate de repetate ori. Problema majoră o constituie separarea administrativă şi operativă între serviciile judeţene de ambulanţă din cadrul unei regiuni, ducând la disfuncţionalităţi grave în acordarea asistenţei medicale de urgenţă în zone apropiate din aceeaşi regiune”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

“Dispar limitele de judeţ ca, să spunem aşa, zone mai crepusculare unde e mai greu de intervenit sau unde nu se ştie cine intervine. Nu neputeam depăşi graniţele de judeţ şi nu puteam interveni în judeţul Arad, de exemplu, cu toate că noi eram mai aproape. Deci în privinţa funcţionalităţii uregenţelor, regiunea de operare creşte şi îlătură multe dezavantaje care existau”, spune directorul serviciului de Ambulanţă Timiş, medicul Iancu Leonida

Totodată, din patru dispecerate, vor rămâne cel mai probabil două, mai spune medicul Iancu Leonida.

“Va fi o conducere mai unitară. Distanţele ar fi un pic cam mari, dar noi avem comunicaţie foarte bună, avem comunicaţie dublă, telefonică şi radio. Distanţele ar fi cam mari, dar comunicaţia rezolvă problema.”

Odată cu intrarea în vigoare a hotărârii de guvern, personalul din cadrul serviciilor judeţene, dar şi cel cu specialităţi medico-sanitare şi auxiliar sanitar va fi preluat în totalitate, în interesul serviciului şi cu aceleaşi drepturi salariale.

 

autor: Luiza Tirca

sursa: Televiziunea Medicala

 

Share.

1 Comment

  1. si acum ambulantele intervin in alte judete. D-nul dr. Iancu Leonida ar trebui sa stie acest lucru pentru ca este manager de atatia ani in judetul Timis. Acum va fi manager peste 4 judete.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.