Amigdalita – manifestare, tratament, preventie (VIDEO)

1

Amigdalita reprezinta o inflamatie a amigdalelor care apare, mai ales, in sezonul rece. Iata modul in care se manifesta afectiunea, dar si tratamentul ei. Vezi cand se impune interventia chirurgicala!

“Cand vorbim de amigdalita ne gandim la mai multe clasificari. Amigdalita acuta, cronica. Sunt amigdalite acute nespecifice pe care le intalni in sezoanele de trecere sau specifice pe care le intalnim in cadrul unor boli. Amigdalita nu inseamna numai inflamatia amigdalelor palatine. In afara de amigdala palatina, mai exista si tesut amigdalian la nivelul bazei limbii si a rinofaringelui”, spune Gheorghe Iovanescu, seful Clinicii ORL Pediatrie – Bega din Timisoara.

“Daca vorbim de o amigdalita acuta vorbim de febra, durere la inghitire, o stare generala influentata. Cand vorbim de amigdalita cronica vorbim mai mult de o senzatie de jena la nivelul faringelui, care poate fi insotita si de un miros si gust neplacut in gura, cand se elimina din amigdale bilute alb-galbuie. Acel cazeum nu este puroi, acea amigdalita cazeoasa nu trebuie tratata ca o amigdalita acuta cu puroi”, adauga cunoscutul medic timisorean.

Ideal este ca acest tratament sa fie condus dupa antibiograma

“Daca vorbim de amigdalita acuta, de obicei, in prima faza este in context virotic. Administrarea antibioticului nu este indicata. Daca amigdalita trece in faza urmatoare cand se adauga suprainfectia bacteriana, atunci este indicat tratamentul antibiotic. Ideal este ca acest tratament sa fie condus dupa antibiograma, daca nu exista posibilitatea atunci recoltam un exudat faringian pentru a efectua o antibiograma si instituim tratamentul care consideram noi ca este cel mai probabil in beneficiul pacientului in functie de simptomatologie si de aspectul clinic al amigdalitei acute. Daca avem de-a face cu infectie streptococica indicatia este cu administrare de penicilina. Niciodata nu se administreaza tratament cu penicilina fara a face o testare. Mai ales la administrarea injectabila este foarte mare riscul de a dezvolta un soc anafilactic care poate sa fie fatal pentru pacient”, precizeaza seful Clinicii ORL Pediatrie – Bega din Timisoara.

amigdalita

Amigdalita – cand se impune interventia chirurgicala

Nu totdeauna se impune interventia chirurgicala, ci numai atunci cand un pacient dezvolta cinci – sase infectii amigdaliene pe an:

“Este vorba despre infectiile streptococice, pentru ca ele dau complicatii, reumatism, cardita reumatismala. Avem criterii foarte clare. Unul dintre ele este frecventa acestor amigdalite. Daca un pacient dezvolta cinci-sase infectii amigdaliene pe an, atunci acesta ar fi un criteriu de amigdalectomie. Ar mai fi pentru pacientii cu hipertorfie amigdaliana marcata. Cand exista leziuni cu suspiciune de neoplasm, atunci este indicata amigdalectomia. Personal nu fac amigdalectomie la cerere, pentru ca exista o sensibilitate a faringelui, au rol in imunitatea organismului”, incheie medicul Gheorghe Iovanescu.

Medicii spun ca aceasta afectiune este greu de prevenit, deoarece dezvoltarea unei infectii de natura virala sau bacteriana este, in general, intempestiva. Se pot administra medicamente pentru cresterea imunitatii sau vitamine si este bine sa se evite consumul de alimente foarte reci.

Share.

1 Comment

  1. preveniti cu trachisan si gargara cu sare. amigdalitele se trateaza in cateva zile daca nu apar complicatii. Daca nu vedeti schimbari mergeti la medic

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.