Amniocenteza, testul care sperie mamicile - Televiziunea Medicala

Amniocenteza, testul care sperie mamicile

1

Amniocenteza este una dintre principalele metode de a detecta anomaliile și bolile genetice la copilul din pantec.

Este o metoda de diagnostic invaziva, care ofera informatii medicului, pe baza unei mostre de lichid amniotic, despre sanatatea bebelusului. Acest test prenatal este folosit pentru a detecta anomalii cromozomiale, inclusiv sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18, anomalii ale cromozomilor sexuali. Precizia amniocentezei in diagnosticarea acestor boli este foarte mare, de peste 99%.

De asemenea, prin analiza lichidului amniotic se pot detecta boli genetice precum fibroza chistica (o boala genetica ce afecteaza plamanii si sistemul digestiv), maladia celulelor secera (celulele hemoglobinei au o forma anormala) ori anomalii de tub neural ca spina bifida (un defect al coloanei vertebrale) și anencefalia (creierul si a oasele craniului nu se dezvolta normal).

Amniocenteza nu poate identifica anumite anomalii congenitale

Totusi, amniocenteza nu poate identifica anomalii congenitale precum buza de iepure, despicarea boltei palatine, malformatii ale inimii.

Important!

Amniocenteza se face, de obicei, intre saptamana a 16-a si saptamana a 20-a de sarcina

Nu este o investigatie recomandata tuturor gravidelor datorita faptului ca poate provoca, in unele cazuri, avortul spontan. Este recomandat doar femeilor insarcinate care prezinta risc de sarcina cu probleme (au deja un copil cu o afectiune genetica, au avut rezultate anormale la testul de screening din primul trimestru de sarcina, au varsta mai mare de 35 de ani etc). Primul pas in realizarea acestui test este o ecografie pentru a gasi o zona cu lichid amniotic sigura, pentru a nu atinge bebelusul.

Apoi, sub supravegherea ecografica, medicul va introduce un ac lung, subtire, in abdomen si in sacul cu lichid amniotic care inconjoara bebelusul, cu ajutorul caruia va extrage o mostra de lichid. Apoi acul va fi scos. Extragerea nu dureaza mai mult de cateva minute si este posibil ca pacienta sa resimta crampe ori contractii in timpul efectuarii procedurii.

Unele gravide suporta mai bine, altele mai putin bine acest test, dar este bine ca femeile insarcinate sa stie ca pot opta pentru anestezie. Principalele semne, post interventie, ca lucrurile nu sunt in regula sunt: sangerare, pierdere de lichid pe cale vaginala, febra, durere intensa. Primele rezultate sosesc cam in trei zile de la efectuarea testului, iar rezultatele finale,  in aproximativ doua saptamani.

Post interventie, femeia insarcinata trebuie sa evite orice forma de efort pentru o perioada de cateva zile, nu mai mult de 2-3, ridicarea greutatilor, raportule sexuale, calatorii lungi cu autoturismul sau deplasarile cu avionul. Tocmai de aceea, pentru a preveni aparitia oricui risc, pacienta va urma intocmai sfaturile medicului care a realizat procedura.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Sarcina cu risc crescut – diagnosticare, monitorizare, solutii • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.