Analize ADN efectuate de cercetatori pe scheletele a doi vikingi, care au murit acum 1.000 de ani în Anglia si Danemarca, au scos la iveala legatura de rudenie dintre cei doi razboinici. Cele doua schelete sunt expuse la Muzeul National al Danemarcei din Copenhaga. Potrivit cercetatorilor, la începutul secolului al XI-lea, unul dintre cei doi vikingi a murit în Anglia din cauza unor rani la cap si a fost îngropat într-un mormant comun din Oxford. Celalalt a decedat în Danemarca, iar scheletul sau prezinta urme de lovituri care sugereaza ca ar fi participat la batalii. Analizele de ADN ale celor doua schelete din epoca vikinga (secolele VIII – XII) i-a facut pe oamenii de stiinta sa constate ca razboinicii erau rude de gradul al doilea. “Este o descoperire grozava, deoarece acum putem reconstrui miscarile în spatiu si timp ale unei familii”, a declarat arheologul Jeanette Varberg de la Muzeul National. Timp de peste doua ore, doi dintre colegii sai au reconstituit scheletul unui barbat în jur de 20 de ani, folosind circa 150 de oase împrumutate de la Muzeul din Oxfordshire timp de trei ani. Consensul istoric în privinta vikingilor este ca stramosii danezilor au cucerit Scotia si Anglia. Barbatul “a murit, poate, într-un raid viking, însa o alta teorie sustine ca el a fost victima unui decret regal al regelui Angliei Aethelred al II-lea, care în 1002 a ordonat uciderea tuturor vikingilor din Anglia”, a precizat arheologul Jeanette Varberg. Chiar daca gradul de rudenie dintre cei doi vikingi nu poate fi pus la indoiala, arheologii nu au reusit sa descopere exact care este legatura dintre cei doi. “Este foarte dificil de spus daca cei doi au trait în aceeasi epoca sau daca, poate, între ei a existat o diferenta de o generatie, deoarece nu exista nimic în morminte care sa ne poata oferi o datare exacta, prin urmare avem o marja de plus sau minus 50 de ani”, a explicat Jeanette Varberg.

1

Analize ADN efectuate de cercetatori pe scheletele a doi vikingi care au murit acum 1.000 de ani în Anglia, respectiv Danemarca, au scos la iveala legatura de rudenie dintre cei doi razboinici. Cele doua schelete sunt expuse la Muzeul National al Danemarcei din Copenhaga.

Unul dintre vikingi a murit din cauza ranilor la cap

Potrivit cercetatorilor, la începutul secolului al XI-lea, unul dintre cei doi vikingi a murit în Anglia din cauza unor rani la cap si a fost îngropat într-un mormant comun din Oxford. Celalalt a decedat în Danemarca, iar scheletul sau prezinta urme de lovituri care sugereaza ca ar fi participat la batalii.

Rude de gradul al doilea

Analizele de ADN ale celor doua schelete din epoca vikinga – secolele VIII – XII- i-a facut pe oamenii de stiinta sa constate ca razboinicii erau rude de gradul al doilea.

“Este o descoperire grozava, deoarece acum putem reconstrui miscarile în spatiu si timp ale unei familii”, a declarat arheologul Jeanette Varberg de la Muzeul National.

Timp de peste doua ore, doi dintre colegii sai au reconstituit scheletul unui barbat în jur de 20 de ani, folosind circa 150 de oase împrumutate de la Muzeul din Oxfordshire timp de trei ani.

Consensul istoric în privinta vikingilor este ca stramosii danezilor au cucerit Scotia si Anglia.

“Barbatul a murit, poate, într-un raid viking, însa o alta teorie sustine ca el a fost victima unui decret regal al regelui Angliei Aethelred al II-lea, care în 1002 a ordonat uciderea tuturor vikingilor din Anglia”, a precizat arheologul Jeanette Varberg.

Legatura exacta, greu de determinat

Chiar daca gradul de rudenie dintre cei doi vikingi nu poate fi pus la indoiala, arheologii nu au reusit sa descopere exact care este legatura dintre cei doi.

“Este foarte dificil de spus daca cei doi au trait în aceeasi epoca sau daca, poate, între ei a existat o diferenta de o generatie, deoarece nu exista nimic în morminte care sa ne poata oferi o datare exacta, prin urmare avem o marja de plus sau minus 50 de ani”, a explicat Jeanette Varberg.

Share.