Analize gratuite pentru depistarea cancerului de prostata

0

Campania “Saptamana sanatatii prostatei” va debuta anul acesta, in perioada 23-27 februarie. Actiunea este organizata de catre colectivul clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, din Timisoara.

Astfel ca, 400 de pacienti vor putea sa isi faca gratuit, in perioada 9-25 februarie, analiza PSA, la laboratoarele Sinevo, in urma unui voucher primit de la medicul de familie. Ulterior, in intervalul 23-27 februarie vor avea loc consultaiile clinice si ecografice de specialitate, la cabinetul de Urologie din cadrul unitatii sanitare, dupa o programare telefonica, la numarul de telefon inscris pe voucher. Consultatiile vor fi gratuite, iar biletul de trimitere de la medicul de familie este opţional. Daca valorile vor fi peste normal se vor programa pentru efectuarea unei punctii biopsii prostatice.

“Afectiunile prostatei sunt deosebit de frecvente la barbatii peste 50 de ani. Cele mai importante sunt hiperplazia benigna a prostatei si cancerul de prostata, care este a doua cauza de mortalitate la barbati. Depistat precoce poate fi tratat si vindecat. Motivatia care a stat la baza pentru organizarea celei de-a doua editii, a fost generata de interesul manifestat cu ocazia primei campanii de acest gen, ce a avut loc intre 8 -12 septembrie 2014, in cadrul “Săptămânii Urologiei” si care a avut un impact semnificativ asupra populatiei”, spune prof.univ.dr. Viorel Bucuras, Seful Clinicii de Urologie, din Timisoara.

“La actiunea organizata in toamna anului trecut, s-au efectuat 150 de analize PSA, iar pentru consultatii s-au prezentat 95 de persoane. Zece dintre acestia au avut valorile PSA-ului peste normal, iar cancer de prostata a fost confirmat la sase pacienti”, spune dr. Radu Minciu, medic urolog.

Anual, la Clinica de Urologie din cadrul spitalului sunt diagnosticati 200 de pacienti cu cancer de prostata. Actiunea se adreseaza barbatilor cu varsta peste 50 de ani, cu simptome de tract urinar, nediagnosticati anterior sau asimptomatici.

 “De multe ori, domnii sunt adusi la spital de catre doamne, deoarece calitatea vietii este afectata, daca te trezesti de trei ori pe noapte”, mai spune prof.univ.dr. Viorel Bucuras.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.