Analize medicale necesare la intrarea copiilor in scoli si gradinite

Analize medicale necesare la intrarea copiilor in scoli si gradinite (VIDEO)

0

Ce analize medicale sunt necesare la intrarea copiilor in scoli si gradinite? Parinti, medici, invatatori dezbat inca pe tema actelor si analizelor medicale necesare copiilor la intrarea in comunitati de invatamant, indiferent ca este vorba de gradinite, scoli sau crese. Dr. Viorica Dumitru, director executiv adjunct al Directiei de Sanatate Publica Timis face precizari legate de aceste acte.

„La intrarea intr-o comunitate – ma refer aici mai ales la copiii care frecventeaza gradinitele, de orice tip, gradinita cu program normal sau gradinita cu program prelungit – este obligatoriu sa prezinte la inscrierea in comunitatea respectiva un aviz epidemiologic de la medicul de familie, aviz care cuprinde toate vaccinarile care le-a facut copilul pana la intrarea in comunitate, un examen coproparazitologic si coprobacteriologic, precum si rezultatele unui exudat faringian. De asemenea, parintii trebuie sa prezinte de la medicul de familie un aviz epidemiologic ca sunt sanatosi”, precizeaza dr. Viorica Dumitru, director executiv adjunct in cadrul Directiei de Sanatate Publica Timis.

Analize medicale obligatorii la intrarea copiilor in colectivitate

In cazul intrarii in scoli nu sunt obligatorii aceste analize medicale, respectiv examenul coproparazitologic si examenul coprobacteriologic si exudatul, dar este obligatoriu avizul epidemiologic de la medicul de familie, care cuprinde vaccinarile pe care le-a facut copilul pana la varsta inscrierii.

In cresa e nevoie de aceleasi analize medicale, obligatoriu, ca si la gradinita

O alta tema frecvent dezbatuta intre parinti, medicii copiilor si scoli ramane cea a obligativitatii unei adeverinte pentru participarea copilului la activitati sportive in cadrul comunitatii.

“Din punctul nostru de vedere nu este obligatoriu. Sigur ca este la latitudinea conducerii unitatii de invatamant si acest accept de a face o ora de sport, de a face educatie fizica depinde si de bolile de care sufera copilul. Sigur, este de incurajat ca sa se practice sportul, pentru ca prin sport si printr-o alimentatie sanatoasa contribuim la intarirea imunitatii si la promovarea unui stil de viata sanatos”, mai spune dr. Viorica Dumitru.

Dupa inceperea anului scolar, copilul mai trebuie sa prezinte adeverinte de la medicul de familie in functie de motivul si lungimea perioadei in care mai lipseste de la ore.

autor: Delia Sescu Barbu

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.