Ancheta de amploare! Studii clinice legate de medicamente, cu incalcarea legii. Anuntul procurorilor

0

Zeci de perchezitii la cabinetele unor medici, la sediile unor firme cu profil medical, legate de derularea unor studii clinice, cu incalcarea prevederilor legale, privind autorizarea intrarii pe piata a unor medicamente!

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie și Justitie a anuntat ca procurorii Sectiei de urmarire penala și criminalistica efectueaza cercetari intr-un dosar de luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Marti s-au derulat nu mai putin de 26 de perchezitii la cabinetele unor medici din Arad, Cluj, Constanta, Dolj, dar si din Bucuresti, precum si la sediile si punctele de lucru a cinci societati comerciale cu profil medical. Au fost ridicate inscrisuri și probe de la 31 de unitati sanitare din Arges, Botoșani, Buzau, Brașov, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Iași, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Sibiu, Timis si Vrancea.

Anchetatorii sustin ca au date potrivit carora mai multi angajati din Sanatate desfașoara “activitati nelegale constand in derularea unor studii clinice cu incalcarea prevederilor legale in materie, fapte cu potential generator de riscuri in ceea ce priveste autorizarea intrarii pe piata a unor medicamente ce afecteaza negativ starea de sanatate a populatiei”.

Caz concret: un medic psihiatru de la un spital din Arad, care era si cadru didactic la o universitate din acelasi oras, ar fi solicitat si primit bani de la persoane interesate sa figureze cu internari in cadrul Sectiei de Psihiatrie, in vederea intocmirii ulterioare a unor dosare de pensionare pe caz de boala. in realitate persoanele in cauza nu sufereau de afectiuni psihice, insa in schimbul mitei date medicului, acesta ii inregistra in evidentele medicale ale spitalului: figurau fictiv atat cu internare cat și cu tratament de specialitate.

Majoritatea acestor persoane nu ramaneau internate in spital și nici nu urmau tratamentul prescris. Mai mult, unora dintre pacienti le conditiona internarile fictive de participarea la studiile clinice pe care același medic le conducea. Aceasta, intrucat retributia medicului pentru derularea acestor studii se cuantifica in functie de numarul de pacienti inrolati.

Mai mult, spun procurorii, medicul in cauza ar fi determinat medicii rezidenti ai Sectiei de Psihiatrie, carora le este indrumator de rezidentiat, sa savarseasca astfel de ilegalitati. Studiile clinice erau efectuate fara consimtamantul informat al subiectilor, fiind consemnate in documentele intocmite aspecte necorespunzatoare adevarului referitoare la diagnostic, starea de sanatate a pacientilor, tratamentul urmat și efectele acestuia, precizeaza PICCJ.

Pentru obtinerea semnaturii pe declaratia privind consimtamantul participarii la studiu, medicul psihiatru fie prezenta documentul pacientilor sau apartinatorilor acestuia (in situatia pacientilor fara discernamant), drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize (cum ar fi ECG), fie contrafacea sau dispunea unor medici rezidenti sa contrafaca semnatura.

Pentru a asigura numarul de pacienti prevazut in protocoale, medicul psihiatru ar fi inclus in studii si pacienti care nu sufera de afectiunea pentru care era testat medicamentul experimental. La indicatiile acestuia, medicii rezidenti și asistentele medicale consemnau in foile de observatie simptomele necesare includerii in studiu, omitand total sau partial consemnarea simptomelor reale.

Pe parcursul derularii studiilor, medicul psihiatru consemna in foile de observatii și in celelalte documente aferente aspecte neconforme cu realitatea:
— administrarea medicamentelor experimentale chiar in situatia in care pacientul nu se mai prezenta la vizite și nu intra in posesia acestora. In acest caz, medicamentele erau scoase din ambalaje și aruncate sau depozitate in fisetele din incinta sectiei;
— efectuarea de teste și prelevarea de probe biologice ce confirmau eficacitatea tratamentului experimental, chiar si in situatia neprezentarii regulate a pacientilor la vizite sau a deteriorarii grave a starii de sanatate a subiectilor ca urmare a administrarii medicamentatiei din studiu. In astfel de situatii, rezultatele testelor erau consemnate fictiv, iar probele biologice fie erau prelevate de la pacienti anterior inceperii studiului și depozitate in aparate frigorifice, fie erau recoltate de la cadrele medicale ale Sectiei de Psihiatrie.

Totodata, acesta nu consemna in foile de observatii administrarea unei medicamentatii suplimentare neadmise de protocol, dar care producea efectele pozitive vizate de studiu. in situatia in care pacientii nu raspundeau la medicamentul testat pentru a fi mentinuti in studiu, li se administrau medicamente continand substante neadmise in protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt, probele biologice atribuite pacientilor nu erau recoltate de la aceștia, ci de la cadrele medicale ale sectiei.

Potrivit dispozitiilor medicului psihiatru, la externare pacientilor inrolati in studiu li se intocmeau doua seturi de documente: unele reale, care consemnau includerea in studiu, diagnosticul și tratamentul experimental administrat și altele contrafacute care se inmanau pacientului și care prevedeau administrarea unui tratament clasic, fara a se mentiona includerea pacientului in studiu.

Prin modalitatile descrise se urmarea includerea in studii a unui numar cat mai mare de pacienti si efectuarea chiar fictiva a cat mai multor vizite, scopul final fiind acela de a incasa sume mai mari din partea sponsorilor, transmite Parchetul instantei supreme.

Ancheta, la care iau parte nu numai procurori si politisti, ci si specialiști din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala, iar suportul informativ este asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii. De fapt, de la acest din urma serviciu a venit sesizarea care a stat la baza constituirii acestui dosar!

Share.

Leave A Reply