Anestezia generala si impactul ei asupra creierului uman

Anestezia generala si impactul ei asupra creierului uman

1

Sub anestezia generala, creierul uman poate suferi modificari in activitate, structura, si functia cognitiva.

Daca ai avut vreodata o interventie chirugicala cu anestezie generala, poate iti amintesti cum medicul te-a pus sa numeri de la 100 inapoi.

Cateva ore mai tarziu iti revii din “coma reversibila”, nefiind constient de ceea ce ti s-a intamplat in timpul interventiei chirurgicale. Dar ce s-a intamplat cand corpul, in special, creierul a trecut prin aceasta procedura, si de ce nu simtim durerea sau nu putem sa ne amintim ceva?

Anestezia generala – doza de anestezic

In Statele Unite ale Americii, 40 de milioane de anestezice sunt administrate pacientilor anual, dar sunt multe neclaritati in aceasta interventie si in efectele ei. Anestezia, ca procedura, este considerata reusita atunci cand pacientul trece toate aceste etape: amnezia, analgezia, relaxarea musculara, si pierderea cunostintei. O doza prea mare sau prea mica poate cauza trezirea pacientului in timpul operatiei, ce poate provoca unora declinul cognitiv postoperator.

Doza recomandata de anestezie generala este de 1 concentratie alveolara minima (MAC).

50% dintre pacientii ce inhaleaza 1MAC de anestezie nu se misca ca raspuns la stimulii de durere. Studiile au demonstrat ca este nevoie de concentratii mai mici de anestezic decat 1MAC pentru a induce starea de inconstienta decat pentru a preveni miscarea ca raspuns la o interventie chirurgicala.

Dozarea depinde de doi factori extrem de importanti: starea de sanatate a pacientului si anestezicele sau sedativele pe care acesta le-a utilizat. Anestezistii folosesc o combinatie de medicamente, inclusiv xenon gaz, sevofluran, propofol si midazolam pentru a seda.

Creierul si anesteziul Sevoflurane

Sevoflurane este adesea folosit pentru a induce sau a mentine starea de inconstienta a pacientului supus unei interventii chirurgicale si o doza mai mica de 1 MAC de agent anestezic inhalat e suficienta pentru a afecta regiunile creierului responsabile de memorie. Aceste regiuni includ cortexul vizual primar si cortexul de asociere, ce inseamna informatiile adunate in reprezentari complexe.

Un studiul publicat in 2007 in revista ”Anesthesia and Analgesia” a descoperit ca 0,25 MAC de sevoflurane ar putea creste nivelul fluxului sanguin cerebral (CFB) in lobul occipital al creierului, centrul de procesare vizuala. Aceasta crestere a CBF influenteaza modul in care celulele creierului incearca sa supravietuiasca, precum si modul in care acestea indeplinesc sarcinile desemnate, cum ar fi gandirea. Folosirea acestei doze duce la incetinirea acestor procese.

Un alt studiul, din 2008, a demonstrat ca o doza de 0,5 MAC de sevoflurane aduce mai mult sange oxigenat la creier, care ar avea drept rezultat pierderi de memorie. Prea mult oxigen poate produce si leziuni tisulare neuronale.

Creierul si anestezia generala cu Propofol si Ketamina

Cercetatorii cred ca propofolul influenteaza receptorii GABA, care sunt implicati in controlul somnului si vigilentei. Un studiu din 2011, publicat in European Journal of Anesthesiology, a constatat ca simtul constiintei este produsul legaturilor intre mai multe parti ale creierului. Un creier anesteziat a fost, in primul rand, afectat la nivelul creierul mijlociu sau a mezencefalului in care exista o abundenta de receptori GABA.

Ketamina, in doze mai mici, face creierul foarte activ, iar in doze mai mari va avea efectul opus. Ketamina este un anestezic disociativ, ceea ce inseamna ca nu face pacientii complet inconstienti. Mai degraba, ea inhiba simturile lor, hotararile si coordonarea de pana la 24 de ore.

“Acest medicament blocheaza receporii NMDA, care sunt vitali pentru invatare, memorie, locomotie si plasticitate neuronala” ,a declarat dr. Theodore Henderson, fondatorul Fundatiei Neuro-Laser si Neuro-Luminance in Denver.

Copiii si Anestezia generala

Copiii sub varsta de 4 ani care au suportat anestezie generala sunt predispusi la dificultati de intelegere a limbajului. Totodata, pot avea un IQ mai mic si, cel mai probabil, vor prezenta o scadere a densitatii materiei cenusii in regiunile din spatele creierului lor – in mod special in lobul occipital si cerebel, care coordoneaza si reglementeaza activitatea musculara.

Imbatranirea si anestezia generala

Recuperare post anestezie a pacientilor mai in varsta poate dura pana la sase luni, potrivit unui studiu publicat in 2013. In mare parte, in aceasta recuperare este nevoie de mult timp, deoarece pacientii varstnici sunt mult mai predispusi la usoare modificari mentale. 35% dintre acestia pot suferi de dementa.
Anestezia si viitorul

Cercetatorii au descoperit o multime de informatii cu privire la efectele anestezicelor asupra creierului gratie procedurii de Imagistica prin rezonanta magnetica functionala. Dar inca nu se stie fiecare detaliu cu privire la modul in care functioneaza anestezicele. Aceasta compilatie de studii sugereaza ca creierul uman sufera modificari intr-o stare de anestezie, iar, pe de alta parte, daca aceste medicamente nu vor fi folosite, pacientii vor suferi alte daune.

sursa

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Interventie pe cord fara anestezie generala. Pacient salvat printr-o procedura de Implantare Percutana de Valva Aortica (TAVI) fara anestezie (FOTO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.