Anexita (boala inflamatorie pelvina) - cauza a infertilitatii

Anexita (boala inflamatorie pelvina) – cauza a infertilitatii

2

Anexita este un diagnostic pe care-l auzi foarte des si este important de stiut ca nu trebuie neglijat nicidecum. Pentru ca, altfel, boala inflamatorie pelvina (cum mai este cunoscuta aceasta afectiune) poate duce la instalarea infertilitatii.

Trei din cinci femei active din punct de vedere sexual sunt afectate de anexita

Statisticile spun ca trei din cinci femei active din punct de vedere sexual sunt afectate de anexita. Esti mai expusa acestei boli inflamatorii atunci cand ai mai multi parteneri sexuali sau ai avut contact sexual cu un partener purtator al unei infectii cu transmitere sexuala, nu folosesti prezervativ, igiena zonei intime este precara sau, din contra, excesiva (bacteriile pot patrunde in vagin in timpul spalaturilor vaginale).

Mai rar, infectia se poate produce dupa un avort, in urma nasterii pe cale naturala sau in urma unei interventii medicale. Anexita debuteaza la nivelul colului uterin sau uterului si, de obicei, afecteaza cele doua trompe uterine.

Anexita – simptome

Cel mai des intalnit simptom este durerea in partea inferioara a abdomenului, in zona ovarelor. Netratata, boala avanseaza si pot aparea frisoane, febra, sangerari neregulate si, nu in ultimul rand, secretie vaginala anormala – abundenta, urat mirositoare.

Controlul medical se impune imediat si, in functie de simptome, sunt recomandate examen de secretie vaginala – bacterii precum gonococul (cauza gonoreei) sau chlamydia (una din cele mai comune boli transmise prin sex) sunt raspunzatoare pentru aparitia bolii -, ecografia transvaginala, sumar de urina, urocultura.

Anexita – tratament

Tratamentul este de durata si nu trebuie intrerupt. Daca boala a fost declansata de bacterie, tratamentul va consta in administrarea antibioticelor, pentru distrugerea acesteia, antiinflamatoarelor, pentru reducerea durerilor si scaderea inflamatiei, ovulelor. Atunci cand cauza aparitiei anexitei este o boala cu transmitere sexuala, obligatoriu trebuie tratat si partenerul si, de asemenea, este recomandat repausul sexual.

Netratata la timp sau corespunzator, anexita poate evolua de la inflamatia colului (cervicita) la endometrita (inflamatia mucoasei uterine), parametrita (atunci cand inflamatia afecteaza tesuturile din jurul uterului), pelviperitonita (inflamatia peritoneului zonei pelviene), piosalpinx (prezenta puroiului intr-una sau in ambele trompe uterine), acestea din urma fiind considerate complicatii majore ale acestei boli ce pot conduce la infertilitate, sarcini extrauterine etc.

Boala inflamatorie pelvina sau anexita poate fi prevenita prin controle ginecologice regulate, examen de secretie vaginala, culturi de col, testarea partenerului pentru depistarea unei infectii cu transmitere sexuala, folosirea prezervativelor, evitarea spalaturilor vaginale dese.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

2 Comments

  1. Pingback: 5 afectiuni care duc la infertilitate • VoxMedical | Viata si sanatate

  2. Pingback: Cele mai importante cauze ale durerilor pelvine • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.