Anomalii dentare la copiii cu vârste între 6 și 10 ani

0

Studiu care dezvăluie cu exactitate starea dințișorilor copiilor noștri! Anomaliile dentare cel mai des întâlnite la copiii între 6 și 10 ani sunt dinții supranumerari și ageneziile –  lipsa parțială sau totală a dinților. Cercetarea constituie un semnal de alarmă și, totodată, un îndemn adresat părinților, să-și ducă micuții, de la o vârstă cât mai fragedă, la dentist.

radiologie_small

Studiul  asupra radiografiilor dentare panoramice la copii a dezvăluit o incidență crescută a unor anomalii dentare. Cele mai frecvente probleme identificate se referă la prezența dinților supranumerari, dar și la absența unuia sau mai multor dinți din dentiția primară sau secundară a celor mici. Cercetarea, desfășurată de cabinetul de radiologie dentară Anadent, din Cluj-Napoca, a fost efectuată pe un eșantion de 426 ortopantomografii ale copiilor, investigația efectuată fiind extrem de importantă pentru cunoașterea cadrului de dezvoltare a danturii copiilor (foto: ana-dent.ro).

De-a lungul experienței noastre de peste 15 ani, în domeniul radiologiei stomatologice și a ortodonției, am fost mereu atenți la sănătatea copiilor și am încurajat constant părinții să le ofere o educație cât mai bună în acest sens. Pentru că un comportament sănătos începe de mic, iar perioada de 6-10 ani la copii este esențială în depistarea de bolil și anomalii dentare, am decis să demarăm un studiu care să poată dezvălui cu exactitate starea generală a dințișorilor copiilor noștri. Astfel, am stabilit o linie generală de cercetare și am analizat calitativ și cantitativ toate ortopantomografiile pe care le-am realizat copiilor din județul Cluj, pe parcursul unui an. În urma analizei, rezultatele nu au fost neapărat pozitive, mulți dintre copii înregistrând anomalii dentare sau tulburări la nivel stomatologic” a declarat dr. Anamaria Boldizsar, manager.

IMG_0459_small Prin derularea acestui studiu amplu, medicii își propun să mărească gradul de     conștientizare a părinților, spre a-și educa copiii și a le oferi atenția necesară,  pentru a preveni anomalii dentare ce pot apărea fără un tratament eficient și mai ales acordat la timp.

Am descoperit că aproape 9% dintre copii suferă de agenezii, lipsa unor dinți,  și un procent similar au dinții supranumerari. Însă, din păcate, peste 22% dintre cazurile studiate au prezentat tulburări în zona de erupție, ceea ce înseamnă un semnal de alarmă, nu doar asupra lipsei unei igiene orale corecte și continue, ci și asupra unor lacune în alimentație, mai ales a carențelor de   vitamine din legume ori a calciului din produsele lactate”, adaugă dr. Anamaria Boldizsar, legat de anomaliile dentare.

Pentru a avea continuitate, medicii radiologi  susțin vizitele periodice ale copiilor la dentist, de la o vârstă cât mai fragedă, respectiv 3-4 ani, din dorința de a reduce, în primul rând prin prevenție, efectele deosebit de grave ale unor astfel de anomalii dentare, netratate în timp util.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.