Anunt important pentru rezidenti! Precizari despre examenul de medic specialist

1

Examen pentru obtinerea titlului de medic specialist, medic dentist specialist si farmacist specialist – peste cateva zile incep inscrierile. Vezi ce trebuie sa stie rezidentii despre examenul de medic specialist!

Examenul de medic specialist se organizeaza incepand cu 20 octombrie 2015 si ii vizeaza pe medicii, medicii dentisti si farmacistii care finalizeaza pregatirea in specialitate pana la 31 decembrie 2015, cu respectarea prevederilor O.G. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului. Exceptie de la data de incepere a sesiunii de examen face specialitatea Anestezie si terapie intensiva, pentru care examenul de medic specialist se organizeaza in 19 septembrie 2015, simultan cu examenul EDA, anunta Ministerul Sanatatii.

La examenul de medic specialist se pot prezenta:
– Medicii, medicii dentisti si farmacistii rezidenti, inclusiv cadrele didactice si de cercetare stiintifica medicala, confirmate in rezidentiat, care la data de 31 decembrie 2015 incheie stagiul de pregatire (inclusiv audierea cursurilor-conferinta).
– Medicii, medicii dentisti si farmacistii rezidenti, inclusiv cadrele didactice si de cercetare stiintifica medicala, confirmate in rezidentiat, care au incheiat stagiul de pregatire si nu au sustinut acest examen sau nu l-au promovat in sesiunile anterioare. Prezentarea la examen se face cu respectarea prevederilor OG 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, respectiv in termen de maximum 5 ani de la data incheierii programului de pregatire.
– Medicii, medicii dentisti si farmacistii specialisti sau primari care au efectuat cu aprobarea Ministerului Sanatatii pregatire in vederea obtinerii celei de-a doua specialitati si care la data de 31 decembrie 2015 incheie stagiul de pregatire in noua specialitate;
– Medicii, medicii dentisti si farmacistii, care au efectuat specializare prin Ministerul Educatiei Nationale si care finalizeaza pregatirea pana la data de 31 decembrie 2015.

La examenul de medic specialist se mai pot prezenta prin derogare de vechime, in conditiile prevazute de actul normativ privind organizarea si finantarea rezidentiatului, si candidatii care incheie stagiul de pregatire in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2016 si pana la 20 aprilie 2016 inclusiv. Dosarele depuse pentru aprobarea derogarilor de vechime vor include recomandarea coordonatorului in rezidentiat /pregatire in a doua specialitate (recomandarea trebuie sa poarte semnatura si parafa coordonatorului). Pentru aceasta categorie de candidati, confirmarea ca medic/medic dentist/farmacist specialist, se va face cu data de intai a lunii urmatoare finalizarii stagiului de pregatire, pe baza adeverintei eliberata de unitatea angajatoare pentru rezidenti, respectiv de coordonatorul de stagiu pentru cei aflati la pregatire in cea de a doua specialitate in regim cu taxa, din care sa rezulte efectuarea integrala a pregatirii de specialitate. Aceste documente trebuie sa poarte antetul unitatii sanitare emitente, numar si data de eliberare, stampila rotunda a unitatii.

Precizari privind inscrierile la examenul de medic specialist

– Medicii, medicii dentisti si farmacistii rezidenti din reteaua de asistenta medicala vor depune dosarele de inscriere la examenul de medic specialist la directiile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, respectiv la ministerele cu retea sanitara proprie, in perioada cuprinsa intre 1-16 septembrie 2015 inclusiv.
– Cadrele didactice si de cercetare stiintifica medicala, precum si specialistii aflati la a doua specialitate in regim cu taxa, vor depune dosarele de inscriere pentru examenul de medic specialist tot in perioada cuprinsa intre 1-16 septembrie 2015, la sediul Ministerului Sanatatii din str. George Vraca, nr. 9, sector 1, Bucuresti.
– Pentru specialitatea Anestezie si terapie intensiva, dosarele de inscriere la examenul de medic specialist se vor depune la sediul Ministerului Sanatatii din str. George Vraca, nr. 9, sector 1, Bucuresti, in perioada 31 august-10 septembrie 2015, inclusiv.
– Medicii, medicii dentisti si farmacistii care au efectuat specializare prin Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice vor depune dosarele de inscriere la examenul de medic specialist tot in perioada 1-16 septembrie 2015 inclusiv, la sediul Ministerului Sanatatii din str. Cristian Popisteanu, nr. 1-3 , sector 1, Bucuresti.
– Candidatii care finalizeaza pregatirea dupa data de 31 decembrie 2015, si solicita sustinerea examenului cu derogare de vechime, vor transmite in acest sens dosarele de inscriere Ministerului Sanatatii la sediul din str. George Vraca, nr. 9, sector 1, Bucuresti.

Precizari privind examenul de medic specialist

Arondarea numerica a candidatilor admisi pentru sesiunea in curs, la examenul de medic specialist, pe centre universitare medicale acreditate si pe specialitati, va fi comunicata prin publicare pe site-ul www.ms.ro la data de 2 octombrie 2015.

Listele definitive ale candidatilor admisi pe specialitati si centre universitare, precum si clinicile de desfasurare, presedintii comisiilor de examen, data si ora de prezentare a candidatilor pentru sustinerea examenului, se vor afisa tor pe site-ul MS, in 15 octombrie 2015.

Pentru specialitatea Anestezie si terapie intensiva – listele cu candidatii admisi la proba scrisa va fi comunicata in 16 septembrie 2015.

Examenul de medic specialist se va desfasura in centrele universitare medicale care asigura pregatirea pentru toate modulele teoretice precum si baremul de manopere, proceduri, tehnici diagnostice si terapeutice din curriculumul de pregatire, cu exceptia specialitatii Medicina de urgenta, pentru care examenul se va desfasura numai in centrele universitare Bucuresti si Targu Mures. Pentru sustinerea examenului de specialist candidatii pot opta numai pentru unul din centrele universitare in care au efectuat pregatirea.

Atentie! Rezidentilor care nu se prezinta la examenul de medic specialist (cu exceptia celor care au aprobarea Ministerului Sanatatii de prelungire a stagiului de rezidentiat) sau nu promoveaza examenul de medic specialist, le inceteaza stagiul de pregatire in rezidentiat la finalizarea pregatirii.

Share.

1 Comment

  1. Semnal anormalitate:
    Pentru examenul de specialitate se face arondarea pe centre universitare a candidatilor – apare o lista. Apoi apare o alta lista: arondarea nominala pe comisii, unde candidatul se regaseste arondat intr-un alt centru universitar. Posibil ca in centrul lui sa nu fie aprobata comisia propusa local, de catre Ministerul Sanatatii….DAR, TOTUSI, pe ce criterii este “aruncat” candidatul in alt centru? (de obicei cu cateva zile inainte de examen). Nu ar trebui sa existe o transparenta? O nota explicativa macar, de genul: desi candidatii au fost arondati in Centrul Universitar X, nu s-a aprobat comisie in Centrul X pentru ca….Redistributia urmareste urmatoarele criterii……
    Ar fi de comentat si asupra cheltuielilor suplimentare si inegalitatii de sansa…
    Poate reusiti sa obtineti o lamurire in acest sens si sa o distribuiti ca informatie publica.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.