APAH-RO: pacientii cu hepatita C vor fapte, nu amanari

1

Vor acces la terapiile inovatoare, nu promisiuni si amanari! Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania – APAH-RO face apel catre reprezentantii CNAS si MS sa nu uite de ceea ce au promis.

Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Ministerului Sanatatii li se cer sa definitiveze procedurile de acordare a terapiei antivirale cu noile molecule pacientilor cu hepatita C. Pentru a clarifica situatia, APAH-RO a depus inca de saptamana trecuta o solicitare de audienta la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii, la care nu s-a primit inca niciun raspuns.

In 22 iulie, presedintele CNAS a promis ferm ca, in luna august, pacientii cu hepatita C vor avea acces la noile molecule: “Suntem la finalul lunii august si observam ca, cel putin pana la ora la care vorbim, nimic nu s-a intamplat”.

“De la inceputul anului asistam la declaratii si promisiuni neonorate, la termene care nu s-au respectat si la scuze care nu ajuta cu nimic pacientii cu hepatita C aflati la capatul disperarii. Am ascultat cu atentie declaratiile din ultimele zile. Apreciem ca se doreste rezolvarea problemei si se fac eforturi, insa observam ca batem pasul pe loc. Asteptam niste termene clare din partea autoritatilor, termene asumate, astfel incat pacientii sa stie foarte clar care sunt procedurile pe care trebuie sa le urmeze, cui trebuie sa se adreseze si care sunt termenele de evaluare a dosarelor!”, a declarat Marinela Debu, presedintele APAH-RO.

Pacientii cu hepatita C sunt derutati, sustin cei de la APAH-RO, multi se confrunta cu probleme financiare si sunt in incapacitatea de a sti ce se va intampla cu viata lor in lipsa tratamentului. Si asta nu e tot! Exista cativa care isi pregatesc sau intentioneaza sa-si pregateasca documentele necesare pentru a-si obtine terapia pe cale legala, apeland la instanta de judecata.

“Am ajuns la capatul rabdarii! La ora actuala protocolul terapeutic nu mai prevede nicio solutie de tratament pentru doua recaderi cu interferon. Cum o sa asigur sustinerea financiara a familiei, cand eu nu mai pot face fata bolii? A creste trei copii singura este o povara destul de mare pentru oricine, nu numai pentru sotia mea! Sper ca decidentii din sanatate sa isi ia rolul in serios si sa ia decizii in beneficiul pacientilor pentru ca un om sanatos este un om care contribuie la dezvoltarea societatii, iar acest drept ne este garantat prin Constitutie!” a declarat un pacient cu hepatita C.

In Romania, 800.000 de bolnavi de hepatita C!

“Am inceput sa informam prin mijloace simple primare opinia publica, ca in tara noastra, sub privirile romanilor, are loc un genocid asupra bolnavilor (nu putin la numar, aproximativ 800.000) de hepatita C, pe care sistemul de sanatate din Romania i-a imbolnavit din 2000 incoace si carora nu le da nici o sansa la vindecare, implicit la viata si cu atat mai mult cand exista in Romania tratamente pentru vindecare, dar permisibile numai celor cu bani foarte multi, castigati de multi dintre acestia destul de suspectibil, iar noi cei de rand nevoiasi, neavand nici o sansa in fata mortii, fiind la un pas de ciroza si cancer hepatic.

Dvs., reprezentand a cincea putere din stat, consider ca aveti in primul rand datoria umana, morala si sociala si apoi profesionala de a transmite necontenit o campanie intregii clase politice pana la solutionare de a ne da sprijinul si dreptul la sanatate si viata in mijlocul celor dragi punand la dispozitia institutiilor sanitare noile terapii de vindecare a acestui flagel. In caz contrar, cu tot respectul, va pot considera partas la acest genocid al acestor oameni romani disperati care cauta sprijin la toate institutiile care mai au suflet in aceasta tara sa faca un bine acestei natii romane atat de bolnava.

Cu tot respectul pentru intreaga clasa jurnalistica din Romania. Cu stima, un bolnav de hepatita C fibroza f4″, suna o scrisoare deschisa catre toate redactiile de stiri, publicata pe Facebook.

Hepatita C, cauzata de un virus care este transmis in principal prin sangele primit in timpul transfuziilor

Hepatita C este o afectiune a ficatului cauzata de un virus de tip ARN, care este transmis in principal prin sangele primit in timpul transfuziilor, prin utilizarea drogurilor injectabile si, posibil, prin contact sexual neprotejat, arata DSP Bihor. Pana in prezent, s-au identificat 6 tipuri de genotipuri ale virusului hepatic C, cel mai frecvent fiind genotipul 1 (1a,1b,1c), care este si cel mai rezistent la terapie (in afara de alte 10 genotipuri, de la 2 la 11).

Virusul hepatic C poate cauza, atat o forma acuta, cat si o forma cronica a hepatitei, fiind cea mai frecventa forma de hepatita dupa hepatitele A si B. Spre deosebire de virusul hepatic B, virusul C produce afectiune cronica intr-un procent mult mai mare: 80% dintre adultii infectati cu virusul hepatic C vor produce o afectiune cronica (comparativ cu doar 5-10% dintre cei infectati cu virusul B). Forma acuta a hepatitei C dureaza primele 6 luni de la infectarea cu VHC. Persistenta VHC pe o perioada mai lunga de 6 luni induce o afectiune hepatica cronica.

Deoarece mai putin de o treime dintre pacientii infectati cu HCV acuza simptome nespecifice, precum inapetenta, oboseala, dureri abdominale, icter sau simptome pseudo-gripale, in rare cazuri, ele conduc la o diagnosticare corecta cu hepatita C. Atat faza acuta, cat si faza cronica sunt asimptomatice, boala fiind, de cele mai multe ori, descoperita accidental.

Statisticile releva faptul ca peste 80% dintre persoanele infectate cu virusul hepatic C vor dezvolta o hepatita cronica. Dintre acestea, daca afectiunea ramane netratata, aproximativ o treime vor dezvolta ciroza hepatica in mai putin de 20 de ani de la infectare.

Share.

1 Comment

  1. Murim cu zile din cauza nenorocitilor care ne duc cu vorba de aproape un an de zile. Niste minciunosi care isi bat joc de noi. Protestele deja nu-si mai au sensul. Trebuie dati in judecata ca ne-au mintit si ne refuza dreptul sa traim. Nu e normal ce se inatmpla. Boala nostra avanseaza zilnic si pe ei ii doare in……..

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.