APAH-RO: Tratamente pentru hepatita C astazi, nu maine!

APAH-RO: Tratamente pentru hepatita C astazi, nu maine!

0

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania APAH-RO: hepatita C este una dintre putinele boli cronice vindecabile, nu ne luati dreptul la sanatate! APAH-RO a trimis o scrisoare presedintelui Romaniei, Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Agentiei Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale si altor instututii o scrisoare – apel: ”Pacientii cu hepatita cronica C au nevoie de ajutorul dumneavoastra!”

”Avem nevoie de suportul fiecaruia pentru a opri drama noastra. Suntem multi, dar mult prea adesea tratati cu promisiuni si amanari nejustificate. Noi ne-am saturat sa auzim mereu ca nu sunt bani, ca bugetul nu isi permite, ca vom avea acces in curand la tratament”, transmite Marinela Debu, presedintele APAH-RO.

APAH-RO: nu ne dorim sa cersim mila nimanui!

Romania are cea mai mare prevalenta din UE in ceea ce priveste virusul hepatitei C, o mortalitate ridicata ca urmare a cancerului hepatic si o crestere a numarului de pacienti care sufera de ciroza hepatica. In plus, prin numeroasele amanari ale actualizarii listei de medicamente compensate, multi oameni pierd sansa de a beneficia de tratament adecvat, asemanator altor state membre UE, precizeaza Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania.

Studii recente arata cat se poate de clar ca terapiile noi si inovatoare ajuta atat la salvarea vietilor celor cu afectiuni hepatice, cat si la economii pentru bugetul de stat pe termen mediu si lung: ”Nu ne dorim sa fim asistati social, nu ne dorim sa cersim mila nimanui, vrem doar sa nu mai trebuiasca sa cautam cu disperare solutii de a ne trata in alte tari, cand noi muncim si platim taxe in Romania. Printre drepturile noastre, asa cum sunt ele prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, semnata si de Romania, se afla si dreptul la sanatate”.

APAH-RO precizeaza: este nevoie ca politicul sa inteleaga ca orice zi pierduta nu inseamna bani economisiti, ci vieti ce puteau fi salvate si cheltuieli mai mari pe termen lung, pentru sistemul de sanatate, prin tratamentul complicatiilor.

”Este timpul sa trecem de la recomandari la practica si sa facem din Romania un model in gestionarea problematicii pacientilor cu afectiuni hepatice. Hepatita nu este doar o problema a unei tari precum Romania, ci a intregii Uniuni Europene si tocmai de aceea avem nevoie sa convingem statele membre sa decida unitar si sa impuna un standard in ceea ce priveste depistarea, urmarirea si tratamentul pacientilor cu afectiuni hepatice cronice”, a afirmat Marinela Debu.

Petitie online: Tratamente pentru hepatita C astazi, nu maine!

Marinela Debu de la APAH-RO a lansat, luni, 23 februarie, o petitie online cu titlul ”Tratamente pentru hepatita C astazi, nu maine!”, reluand aceste idei. Petitia poate fi consultata si semnata AICI.

APAH-RO, campanii periodice, tintite – vezi calendarul

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania – APAH-RO a luat fiinta in anul 2009 la initiativa unui grup de pacienti din Brasov si din alte colturi ale tarii, cu dorinta de a veni in sprijinul altor pacienti din tara, ca un factor de sustinere si de schimbare a politicilor de sanatate care ii afecteaza pe acesti pacienti, dar si pentru a incuraja depistarea la timp a virusului hepatitei.

APAH-RO este membra a celor mai importante organizatii internationale ale pacientilor cu hepatita WHA si ELPA, precum si a Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

”De-a lungul celor aproape sase ani de activitate am incercat sa ne creem o structura unitara, avand voluntari intr-o mare parte din zonele importante ale tarii, dar si sa sustinem campanii tintite, periodice, cum ar fi:
– Ziua Mamei cu Hepatita – in luna martie;
– Campanie de informare despre hepatite – in luna mai;
– Ziua Mondiala a Hepatitei – in luna iulie;
– Conferinta nationala APAH-RO – in luna octombrie”, spun cei de la APAH-RO pe Facebook (foto https://www.facebook.com/pages/Asociatia-Pacientilor-cu-Afectiuni-Hepatice-din-Romania/395847917166045).

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.