Aparatura performanta pentru maternitatea din Timisoara

Aparatura performanta pentru maternitatea din Timisoara

0

1929_articolAparatură performantă pentru salvarea bebeluşilor care se nasc la Maternitatea Odobescu Timişoara cu probleme respiratorii severe.

Nou-născuţii prematuri sau bolnavi de la Maternitatea Odobescu Timişoara pot fi de acum trataţi cu un aparat de administrare a oxidului nitric, un EKG pentru nou născuţi şi încă un monitor pentru funcţii vitale. Aparatura a costat 42.000 de euro şi a fost achiziţionată cu sprijinul Clubului Lions Timişoara.

“Un aparat de performanţă extrordinară. Există doar trei astfel de aparate de oxid nitric în toată ţara. Este un aparat de ventilaţie care eliberează un gaz care se amestecă cu oxigenul, intră în plămânul copilului, şi în situaţii extreme, când nu mai există altă şansă, cum este hipertensiunea pulmonară sau malformaţiile congenitale de cord severe, înainte de operaţie sau după, este salvator de viaţă , a declarat medicul primar neonatolog-pediatru, Gabriela Olariu.

Oxidul nitric ajută la dilatarea vaselor de sânge din plămâni şi permite oxigenarea şi eliminarea bioxidului de carbom, reducând hipertensiunea arterială. De asemenea, ajută la reducerea inflamaţiei de la nivel pulmonar.

“Ne dorim să-l folosim cât mai puţin, adică să fie cât mai puţine cazuri din acestea extreme, dar suntem siguri că vom ajuta mulţi copii cu acest aparat. Un alt lucru important, de la Clubul Lions am primit un monitor, deocamdată cel de-al doilea trebuie să vină din afară, un monitorde funcţii vitale care monitorizează pulsul, saturaţia şi tensiunea arterială a nou-născutului ”, a mai spus medicul.

Maternitatea a primit la sfârşitul anului trecut un monitor cerebral, care permite  o monitorizare exactă și corectă a nou născuţilor, mai ales a celor prematuri. Aparatul a costat 30.000 de euro. Un astfel de monitor mai există într-o singură maternitate din România.

 “Am făcut un prim pas important acum câteva luni şi am consemnat acea primă achiziţie, un monitor extrem de important. Iată a urmat al doilea pas, deja e un copil care începe să meargă- acest parteneriat- şi merge bine. Mulţumirile noastre din nou către toate Cluburile Lions din care fac parte oameni la fel de obişnuiţi şi de ocupaţi ca noi, dar care înteleg să-şi facă cu decenţă, cu demnitate şi eleganţă datoria civică faţă de cei din jurul lor. Noi le adresăm mulţumirile noastre în numele pacienţilor, micuţilor noştri pacienţi şi a memelor lor cărora sigur le va aduce multă bucurie”, a declarat managerul maternităţii Odobescu, dr. Mihai Băcilă.

Anul trecut, 99 de prematuri între 25 şi 32 de săptămâni, cu greutate mică şi foarte mică la naştere, au primit îngrijiri medicale la secţia de neonatologie a maternităţii.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.