Apendicita: simptome, cauze si tratament - Televiziunea Medicala

Apendicita: simptome, cauze si tratament

0

Apendicita este un sindrom abdominal acut sau cronic determinat de inflamatia septica sau aseptica a apendicelui ileocecal.

Procesul inflamator apendicular acut debuteaza cu congestie si edem, si poate evolua pana la gangrena, cu perforatie si peritonita localizata sau generalizata, sau poate evolua spre cronicizare, dupa remiterea sub tratament conservator a puseului acut, cu aparitia de leziuni degenerative in grosimea peretelui apendicular. Apendicita cronica poate sa apara fie prin cronicizarea unei apendicite acute, fie ca atare de la inceput.

apendicita

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Tratament

Simptome – apendicita

Apendicita are ca principal simptom durerea abdominala. Aceasta durere poate semana cu o indigestie sau cu o miscare a intestinelor ori o trecere de gaze.
Semnele si simptomele clasice de apendicita includ:

  • durere abdominala; initial aceasta este vaga, difuza sau surda, intermitenta sau colicativa (fiind o durere viscerala), localizata periombilical (in jurul buricului) sau in hipogastru (sub buric), urmand ca intr-un interval de 4-12 ore sa devina mai intensa, continua si sa localizeze in fosa iliaca dreapta (prin iritarea peritoneului din jurul apendicelui apare durerea somatica).
  • anorexia (inapetenta) este prezenta la majoritatea pacientilor si precede aparitia durerii.
  • greturi insotite de varsaturi repetate; de asemenea poate fi prezenta pierderea apetitului alimentar.
  • constipatie, durere de spate, o febra usoara sau o meteorizare a abdomenului; la varstnici, la copii si in anumite localizari atipice (retrocecala, pelvina) poate aparea diaree.
  • stare de oboseala si senzatie de pierdere a energiei.

Cauze apendicita

Cauza acestei afectiuni poate fi, in multe dintre cazuri, obstructia lumenului, a cavitatii organului, fie datorita unei proliferari limfatice stimulate bacterian sau a unui mic corp strain (sambure, samanta).

Aceasta obstruare a lumenului provoaca o crestere a presiunii intraluminale (in interiorul organului), o tulburare a circulatiei sangelui in peretii organului si inflamatia acestuia ce poate evolua fara tratament pana la gangrena si perforatie (ruptura).

Poate fi luata in discutie si o predispozitie genetica pentru obstructia lumenului apendicular cauzatoare de apendicita, plecand de la observatia ca sunt familii cu mai multi subiecti apendicectomizati (operati de apendicita) decat altele.

Tratament apendicita

In cele mai multe cazuri apendicita se trateaza cu operatie, ce trebuie facuta in cel mai scurt timp dupa sesizarea simptomelor, in caz contrar este foarte posibila aparitia complicatiilor (peritonita). La marea majoritate a persoanelor operatia de apendicita este foarte usor de suportat de catre corpul omenesc iar externarea (cu exceptia cazurilor in care au aparut complicatile), se face in prima saptamana.

Un studiu publicat in aprilie 2014 sustine ca apendicita acuta fara complicatii poate fi tratata cu succes la copii doar cu ajutorul antibioticelor.

Share.

Comments are closed.