APMGR, semnal de alarma! Multe medicamente generice ar putea disparea

0

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania – APMGR avertizeaza: pe fondul mentinerii unor politici publice ostile industriei farmaceutice locale, la circa 1.000 de medicamente cu preturi accesibile, pretul de vanzare va scadea sub costurile de productie. Pentru 80% dintre cele mai populare 50 de medicamente generice exista riscul de a disparea de pe piata in urmatorul an. Vezi ce medicamente ar putea disparea!

Pe lista APMGR, medicamente precum amoxicilicilna, ketoprofen, ibuprofen, diclofenac

”Taxa clawback aplicata nediferentiat si ajustarea de preturi in conditiile existentei unei duble referentieri discriminatorii a preturilor medicamentelor generice (respectiv compararea pretului medicamentului generic atat cu cel al produsului inovativ — maximum 65%, cat si cu cel din cele 12 state de referinta) va face ca pentru circa 1.000 de medicamente cu preturi accesibile, pretul de vanzare sa scada sub costurile de productie, conform estimarilor APMGR. Aceste medicamente, cum ar fi metoprolol, enalapril, omeprazol, amoxicilicilna, indapamida, ketoprofen, ibuprofen, diclofenac, atorvastatina, trimetazidina, ranitidina, pentoxifilina, ciprofloxacina, ampicilina, si multe altele, sunt folosite pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, digestive, reumatologice si a bolilor infectioase”, transmite APMGR, ale carei companii membre au capacitati de productie in Bucuresti, Baia Mare, Cluj Napoca, Targu Mures, Constanta si Timisoara.

In ultimii 3 ani, din cauza taxei clawback si a obligativitatii reducerii preturilor, pe care companiile de medicamente generice au respectat-o, au disparut peste 1.300 de medicamente cu preturi accesibile din Romania, au fost disponibilizati peste 300 de angajati si s-au ratat investitii de circa 50 milioane de euro in industria farmaceutica locala, precizeaza APMGR.

Solutia APMGR: calculul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice

APMGR avertizeaza ca prin disparitia medicamentelor generice si utilizarea variantelor mai scumpe atat statul cat si pacientii platesc mai mult, pentru compensarea, respectiv coplata unor medicamente de doua ori mai scumpe.

”Continuarea politicilor actuale, amanarea iresponsabila a introducerii calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, care sa reduca la 65% cuantumul taxei pentru aceste medicamente (in corelare cu limitarile de pret impuse fata de medicamentele inovative) va accelera tendinta actuala de diminuare a productiei locale de medicamente accesibile si va crea o situatie alarmanta pentru milioane de pacienti, care nu vor mai putea sa urmeze tratamente de baza”, a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.

APMGR reaminteste ca singura solutie care ar putea aduce in normalitate actualul cadru fiscal discriminator si nesustenabil, salvand astfel de la insolventa producatorii de medicamente locali, este implementarea imediata a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proportii de maximum 65% in calculul procentului ‘p’ din formula clawback. Propunerea are la baza necesitatea de a corela sarcina fiscala impusa de taxa clawback cu sistemul actual de stabilire a pretului pentru medicamente generice (maxim 65% din pretul medicamentului inovativ) si reprezinta o corectie necesara a modului inechitabil in care se aplica aceasta taxa in prezent.

APMGR reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Actavis, AC Helcor, B. Braun Medical, Biofarm, Dr. Reddy’s, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.