ARPIM – semnal de alarma: mai putini bani pentru Sanatate

0

Semnal de alarma tras de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente: bugetul Sanatatii in 2015 va fi 4% din PIB, mai mic cu 0,2% fata de anul 2014. In Romania, sustine ARPIM, rata mortalitatii evitabile este cu mai bine de o treime mai mare decat media europeana!

ARPIM: bugetul alocat medicamentelor a ramas la nivelul consumului real din anul 2011

Scaderea bugetului alocat Sanatatii reprezinta un mare pas inapoi la nivelul deciziei politice, pentru sistemul sanitar romanesc, precizeaza ARPIM. Aceasta scadere vine intr-un moment in care nevoile de tratament ale pacientilor romani au crescut cu 20% in ultimii trei ani, iar bugetul alocat medicamentelor a ramas la nivelul consumului real din anul 2011. ARPIM socotește ca autoritatile ar trebui sa aloce cu peste 1,25 milliarde lei in plus pentru a raspunde in mod real nevoilor de tratament ale pacientilor.

De asemenea, in conditiile bugetului de la nivelul anului 2015, Romania se situeaza printre ultimele locuri in Europa in ceea ce privește alocarea procentuala din PIB Sanatatii: 4% in conditiile unei medii europene de 6,5%. La capitolul cheltuielilor cu medicamentele, consumul per capita exprimat in PPP – Parity Purchase Price este de 216 euro, raportat la o medie europeana de 350 euro PPP, precizeaza ARPIM.

In Romania, rata mortalitatii evitabile este cu 36% mai mare decat media europeana, iar mortalitatea infantila este de doua ori mai mare prin comparatie cu media UE. in conditiile bugetului propus spre adoptare de Parlament, este evident faptul ca pacientii romani nu vor putea beneficia de un acces la tratament comparabil cu ceilalti pacientii europeni, nici in anul 2015. ”Ne intrebam cu ingrijorare, cum va arata sanatatea romanilor in 2015 cu un buget mai mic și cu nevoi in continua creștere?”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM.

Capitolului Cercetare — Dezvoltare — Inovare, din Sanatate, ii vor fi alocate 12 milioane de lei. ”Romania are nevoie de investitii in cercetare și dezvoltare in medicina, ea fiind și la acest capitol, printre ultimele tari din Europa. Speram ca bugetul alocat se va putea traduce in beneficii directe pentru pacientii romani. Dar poate, mai important este ca investitia in cercetare și dezvoltare sa inceapa prin a oferi acces pacientilor la zecile de medicamente noi, inovatoare, care sunt inca in așteptare pentru a fi introduse pe lista medicamentelor compensate și gratuite”, a adaugat Dan Zaharescu.

ARPIM sustine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internationale producatoare de medicamente originale, prezente in Romania. Acestea realizeaza impreuna peste 70% din valoarea pietei farmaceutice romanești. Este vorba despre Abbott, Abbvie, Alcon, Amgen, Angelini Pharmaceuticals, Astellas Pharma, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie A. Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis Pharma Services Romania, Novo Nordisk Farma, Pfizer, Sanofi Aventis, Servier Pharma, Takeda Pharmaceuticals, UCB Pharma, Vifor Pharma.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.