Artroscopia de genunchi practicata pe cadavru de bovine, la Timisoara (VIDEO)

3

In cadrul celui de-al XVII-lea Congres National de Ortopedie si Traumatologie din Timisoara, are loc un Wet Lab, un curs hands on pe genunchi de cadavru de bovina.

Medicii rezidenti si tinerii specialisti au putut sa isi desavarseasca tehnica operatorie, la Centru de Medicina Experimentala din cadrul Universitatii de Medicina din Timisoara.

Congresul National de Ortopedie

“Scopul acestui curs este ca medicul care va opereaza pentru prima oara sa faca prima oara un antrenament pe ceva ce nu face rau, sa invete gesturile de baza si nu numai, intr-un mediu in care se poate antrena fara sa faca rau pacientului.”, a declarat Radu Prejbeanu, presedinte SOROT.

Congresul National de Ortopedie

“Principalul scop este de a invata tinerii medici rezidenti de a dezvolta abilitatile in artroscopie pentru a le aplica in clinicile in care lucreaza. Cand faci asta pentru prima oara nu e bine sa o faci pe un pacient, pentru ca intr-o operatie conditiile trebuie sa fie optime, dar aici ei pot incerca noi tehnici, invata sa faca asta si o fac fara frica de esec, deoarece este o vaca pe care lucreaza.”, a declarat Michael HIRSCHMANN, Conferențiar doctor, Chirurgie Ortopedică și Traumatologie – Elvetia.

Congresul National de Ortopedie

“Astazi invatam artroscopia de genunchi, este o tehnica endoscopica, minim invaziva, care trateaza o parte din patologia genunchiului. E nevoie de o camera video, de un monitor, de o sursa de lumina si niste instrumente pe care le vedeti in spate si este nevoie de un exercitiu de a ajunge sa lucrezi din 3 dimensiuni in doua dimensiuni. Practic pe ecranul monitorului tu vezi doar doua dimensiuni, lucrezi in realitate in 3 dimensiuni si este nevoie de o anumita tehnica sa incepi sa vezi profunzimea fara sa o atingi si acest exercitiu de vedere a camului din 3D in 2D il fac acum aici si cred ca este un lucru benefic pentru rezidenti.

Congresul National de Ortopedie

Noi la Timisoara am mai organizat de vreo 6 ori acest genuri de cursuri sub egida Societatii Europene de Artroscopie. Acum cu ocazia Cogresului National am organizat din nou si pot sa spun ca in tara am fost primii si suntem la nivel de varf de lance la nivel de cursuri de artroscopie. Si ceilalti au inceput sa faca dar inca tinem stindardul sus, tot Banatu-i fruntea”,  a declarat Radu Prejbeanu, presedinte SOROT.

GALERIE FOTO:

Share.