Artroscopie simulata pe genunchi de cadavru de animal, la Timisoara (VIDEO)

0

Vor avea loc demonstratii chirurgicale, training pe simulator, dar si unul mai putin obisnuit, pe genunchi de cadavru de bovine.

“In acest an, vine dupa cum vedeti in spate cu  Wet Lab cum se zice in limbajul nostru, un curs hands on pe genunchi de cadavru de bovina, si simularea se desfasoara pentru primii pasi ai artroscopiei pentru a invata baza, cum sa orienteze instrumentele, cum sa faca primii pasi sa indentifice structurile, si cum sa faca managementul fluidului la artroscopie. Cam asta este pentru ziua de astazi. Avem o limita de constanta la 60 deoarece avem doar 5 posturi de lucru pentru wet lab si un simulator si practic am limitat numarul de cursanti, dand posibilitatea cursantilor sa invete. Avem de data asta posibiolitatea sa folosim ultimele modele de instrumente si ultimul model de aparatura.Cred ca este primul wet lab facut in Romania la acest nivel, dovada ca avem inscrisi din Italia, Serbia, Marea Britanie, care alaturi de rezidenti din Romania doresc sa participe la aceasta sesiune de antrenament in chirurgia artroscopica a genunchiului.”, a spus prof. dr. Radu Prejbeanu – presedintele cursului.

Pentru cursantii din Italia, Germania, Grecia, Austria, Irlanda,Serbia, Marea Britanie si Romania, trainingurile de la Centrul “Pius Brânzeu” al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara, s-au dovedit a fi extrem de utile.

“Este foarte util pentru practica mea, este foarte asemanator cu un genunchi uman. E cu lichid, poti sa ciupesti meniscul. Este un curs foarte util.”, cursant.

“Mi se pare foarte util. La noi acasa nu avem sansa sa facem asa ceva.”, cursant.

“E un curs foarte bine organizat si faptul ca sunt aceste work-shopuri e in intampinearea celor care vor sa inceapa sa faca artroscopie.”, cursant.

“Este foarte util, e pentru prima data cand exersez pe genunchi de cadavru. Cred ca voi avea rezultate bune cand ma voi intoarce acasa.”, cursant.

“A fost foarte util, pentru ca a fost foarte didactic, puteam exersa fara stres si aveam o lista cu pasii care trebuiau urmati. Mi-a placut.”, cursant.

 

“Este extraordinat. Am fost la cateva cursuri aici. Anul asta este prima data. Am fost acum trei saptamani in Barcelona, nu e nimic mai bine. Sper ca in viitor, daca se dezvolta acest centru, sa facem si pe genunchi uman, ar fi mult mai folositor, insa este un centru de educatie si traning pentru medici tineri, dar si pentru cei care vor sa invete mai mult. Este extraordinar de bun. Aici se fac primii pasi. Cei care nu au inceput, fac primii pasi ca si cum ar fi la un genunchi adevarat. Bineinteles, anatomia este putin diferita, insa aici se invata sa se orienteze, se intra in genunchi sa vada care sunt structurile si incepand cu asta, eu cred ca daca au un invatator bun care le arata dupa aceea in sala, cred ca foarte rapid pot sa fie mult mai multi artroscopisti in Romania, ceea ce ar fi de dorit, mai ales pentru centrele care nu sunt universitare.”, a spus Florin Ramadani – seful Clinicii de Ortopedie Wels din Austria.

Pe parcursul celor 4 zile ale manifestarii vor avea loc si cursuri teoretice, despre ultimele noutati in domeniu, sustinute de personalitati din Europa.

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply