Asociaţia Ovidiu Rom si GSK Romania lanseaza componenta de sanatate a programului Fiecare Copil in Gradinita

0

1128_articolReprezentanţii Asociaţiei Ovidiu Rom şi cei ai GlaxoSmithKline (GSK) România au lansat în comuna Tărlungeni (judeţul Braşov), componenta de sănătate a proiectului Fiecare Copil în Grădiniţă, care va permite dezvoltarea, de către comunităţile locale, a unor proiecte de sănătate şi educaţie în sănătate, arii critice ce pot duce la îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor proveniţi din familii foarte sărace.

Prin programul Fiecare Copil în Grădiniţă, lansat de Asociaţia Ovidiu Rom şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în anul şcolar 2010-2011 – 1.400 de copii dezavantajaţi merg la grădiniţă în fiecare zi în 38 de grădiniţe din 20 de comunităţi sărace, din 12 judeţe. Succesul proiectului se datorează unui instrument inovativ – tichetele sociale de 50 de lei pe lună pe care le primesc părinţii copiilor din program şi care sunt condiţionate de prezenţa zilnică a copiilor la grădiniţă.

Înainte de demararea programului, copiii mergeau la grădiniţă în salturi, nu ajungeau niciodată să aibă acelaşi nivel de pregătire şi nu acumulau suficiente cunoştinţe pentru a face faţă, ulterior, anilor de şcoală primară. O dată cu programul Fiecare Copil în Grădiniţă, prezenţa zilnică a tuturor copiilor din program a crescut spectaculos: în februarie şi martie 2012 a fost de 85% şi 86%, iar în decembrie 2012 a atins un record de 89%.

Această nouă componentă de sănătate a proiectului se va desfăşura pe o perioadă de 3 ani în aceleaşi 20 de comunităţi foarte sărace din România în care Asociaţia Ovidiu Rom derulează deja programul Fiecare Copil în Grădiniţă. Grant-ul oferit de compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) România se ridică la peste 150.000 de euro şi va permite dezvoltarea unor proiecte locale ce vor viza controale medicale periodice, realizarea vaccinărilor obligatorii, sprijinirea părinţilor pentru a cumpăra medicamente pentru copii, facilitarea activităţii mediatorului sanitar, programe de educaţie pentru sănătate şi igienă cu copiii şi părinţii lor, precum şi consiliere pentru planificare familială în rândul mamelor sărace.

„Prin programul Fiecare Copil în Grădiniţă am arătat că părinţii săraci îşi doresc să-şi educe copiii, chiar foarte mult! Trebuie însă să le oferim sprijin şi încurajare, iar adăugarea unei componente de sănătate în proiect este foarte importantă: copiii nu pot învăţa dacă sunt bolnavi”.a declarat Leslie Hawke, cofondatoare, Asociaţia Ovidiu Rom.

“Ne implicăm în proiecte ce îşi propun să îmbunăţească starea de sănătate şi calitatea vieţii românilor, de unde şi dorinţa noastră de a susţine proiecte în sănătate şi educaţie în sănătate. Acest lucru înseamnă de cele mai multe ori să ajungem în zonele cele mai izolate sau sărace ale ţării, acolo unde este o mare nevoie de ajutor – aşa cum este şi comunitatea din Tărlungeni, unde lansăm astăzi, alături de Asociaţia Ovidiu Rom, componenta de sănătate a proiectului Fiecare Copil în Grădiniţă. Existenţa acestui pilon de sănătate este esenţială – în lipsa educaţiei adecvate nu putem avea o stare de sănătate bună, iar fără sănătate nu putem ajunge la un nivel adecvat de educaţie”, a declarat Andreia Cucu, Communication Manager GSK România.

Pentru ca aceşti copii să meargă zilnic la grădiniţă este nevoie de efort atât din partea Asociaţiei Ovidiu Rom şi a partenerilor, dar mai ales din partea comunităţii locale. Prin Fiecare Copil în Grădiniţă, părinţii copiilor din program primesc lunar un stimulent financiar sub formă de tichete sociale în valoare de 50 de lei pentru fiecare copil care are prezenţă zilnică la grădiniţă în luna respectivă. Tichetele asigură costurile alimentelor, iar cadrele didactice primesc de la Ovidiu Rom o sumă anuală de 60 de lei de copil pentru rechizite și alte materiale educaţionale. De asemenea, Consiliile Locale asigură costurile pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte. Iar în Zizin de exemplu, acolo unde, datorită programului, spaţiul grădiniţei – aflat în mansarda unei biserici – a devenit insuficient, autorităţile locale au amenajat o grădiniţă în satul vecin, Cărpiniş, în clădirea unei şcoli nefolosite.

Cheltuielile pentru noua locaţie şi transportul sunt suportate de primăria din comună astfel că, în fiecare zi, trei microbuze şcolare îi transportă pe copiii din Zizin la Cărpiniş, iar uneori, când şoferul unuia dintre ele nu este disponibil, chiar directoarea grădiniţei conduce microbuzul.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.