Astenia sexuala - ce este si cum se manifesta?

Astenia sexuala – ce este si cum se manifesta?

1

Oricat de pasionala ar fi relatia de cuplu, sunt sanse foarte mari ca la un moment dat sa ajungeti sa suferiti de astenia sexuala.

Astenia sexuala – ce este si cum se manifesta?

Cum recunosti astenia sexuala?

E de la sine inteles ca varianta ignoratului este cea mai periculoasa si ca doar daca nu mai vreti sa vedeti acea relatie supravietuind puteti sa apelati la ea. Majoritatea cuplurilor cocheteaza insa cu aceasta optiune, in prima perioada dupa aparitia asteniei sexuale.

Ambii parteneri se fac ca nu vad elefantul din camera si discuta despre diverse alte nimicuri ignorand complet numarul mai mic de partide intime, dorinta tot mai scazuta, noptile tot mai putin fierbinti. Cauzele asteniei sexuale sunt dintre cele mai diverse – de la motive anatomice, la alimentatie, aspecte care scartaie in relatia cu partenerul etc.

Cert este ca atunci cand astenia sexuala ajunge la usa noastra, dorinta a scazut dramatic, nu mai punem pret pe intimitate, ca sa nu zic de-a dreptul ca o evitam, si incepem sa ne izolam putin cate putin de omul care, pana de curand, ne era cel mai apropiat.

Statisticile adunate prin diverse tari spun ca 6 din 10 persoane afectate de astenie sexuala sunt femei. Si, de cele mai multe ori, cauzele nu sunt pur medicale – infectii sau alte afectiuni care pot face contactul dureros si, automat, ocolit pe cat posibil.

Sinceritatea e sexy

Poate va suna ciudat acest subtitlu, dar il explic indata. Cand discutam despre astenie sexuala din cauze care nu au legatura cu boli, adica din cauze pur emotionale, cheia rezolvarii problemei sta in mana ambilor parteneri. Unul trebuie sa faca primul pas si sa marturiseasca exact ce, cum si de cand simte, iar celalalt trebuie sa il sustina neconditionat, sa vina cu partea lui de poveste si, impreuna, sa gaseasca o cale pe care sa o apuce spre revenire.

Aceste momente pot fi mai grele decat problema asteniei din dormitor in sine, pentru ca cer o incredibila deschidere si, mai apoi, o sustinere importanta. Tineti insa minte: fara sinceritate si fara un plan comun de bataie astenia asta strecurata in relatie ii poate aduce incet-incet sfarsitul.

Libidou scazut sau ce ne blocheaza cel mai des?

Cauzele medicale care pot duce la episoade – mai lungi sau mai scurte – de astenie sexuala cer sfaturile unui doctor si nu trebuie ignorate sau amanate. La barbati, este cel mai adesea vorba despre probleme de erectie sau de ejaculare. La femei, infectiile care duc la dureri in momentul contactului sexual reprezinta cauza de capatai.

Dar, cum spuneau si studiile, in majoritatea covarsitoare a cazurilor nu ne impiedica nimic medical sa atingem des placerea in cuplu – motivul trebuie cautat in alte parti. Putem incepe sa cotrobaim in relatia cu munca, in orele acelea poate fara numar petrecute la un birou.

Putem trece prin grijile de zi cu zi – poate chiar noapte cu noapte, daca sunt insemnate si ne bantuie (stresul este un ucigas de temut al libidoului). Putem cerceta tot ce simtim ca nu merge in relatie, poate de acolo a iesit ceva. Putem sta de vorba cu noi insine, poate e vreun capitol in care avem minusuri – de pilda, la femei, problemele de greutate se reflecta incredibil de tare in viata sexuala, sau problemele de incredere sau intamplari legate de sex din copilarie etc.

Fiecare trebuie sa isi faca introspectia si sa-si traga concluzia. Personal, cred ca ajungem sa ne tanguim de astenii sexuale si pentru ca, dupa minunatia de perioada de inceput, avem prostul obicei de a nu mai misca un deget pentru intimitate, crezand ca va merge de la sine, dintr-o inertie oarecare. De fapt, dragilor, e un strop de pasiune (bine, mai multi), dar si munca, multa munca pe care trebuie sa ne decidem odata sa o facem. Spor!

Beneficiile sexului – un mic remember

N-ar fi rau ca daca va aflati intr-un asemenea impas de astenie sexuala sa va reamintesc niste beneficii ale sexului. Mai ales ca acestea sunt mai active pe timpul verii, datorita actiunii razelor soarelui asupra hormonilor.

Pe foarte scurt, sexul protejeaza impotriva bolilor de inima – un studiu realizat la Belfast spune ca activitatea sexuala de 3 ori/saptamana poate injumatati riscul de atac de cord. Si tot sexul, intareste oasele – studiile au demonstrat ca femeile la menopauza care au relatii sexuale saptamanal au niveluri de estrogen (benefic pentru oase) de doua ori mai mari decat cele care nu fac sex.

sursa

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Anticonceptionalele orale. Efecte adverse grave | Asociatia Medicilor de Familie Mures

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.