Astmul bronsic – tratat, poate fi tinut sub control

Astmul bronsic – tratat, poate fi tinut sub control (VIDEO)

0

Astmul bronsic este o boala cronica, o boala inflamatorie a cailor aeriene care necesita un tratament de durata, uneori chiar toata viata.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Tipuri
  4. Cauze

Tipuri de astm bronsic

Astmul bronsic este de mai multe tipuri, insotit de:

  • alergii
  • de infectii respiratorii frecvente
  • astmul bronsic declansat de unele medicamente (antiinflamatoare sau aspirina)

Mai sunt forme mai rare, dar exista astmul bronsic secundar stresului, cu componenta psihogena. De asemenea, mai sunt forme de astm bronsic la marii fumatori care dezvolta un alt tip de inflamatie bronsica pe langa astmul bronsic si acolo discutam despre doua boli cronice care merg impreuna.

“Sigur, lucrurile se pot clasifica in astmul bronsic la copii, la varstnici. Depistam din ce in ce mai multe cazuri si, in special, in zona noastra tot mai multe persoane devin alergice si dezvolta atat astm bronsic cat si rinita alergica. Un alt element ar fi ca foarte multe persoane cu rinita alergica persistenta dezvolta in timp si astm bronsic.”, spune dr. Simona Macesanu, medic primar pneumolog.

 Astmul bronsic – cauze

Astmul bronsic are cauze sunt multiple, pe langa componenta genetica, alti factori sunt expunerea pe perioade scurte sau indelungate la cantitati mari de alergeni, persoane care lucreaza in mediu toxic. In timp, acestea pot dezvolta o hiperreactivitate bronsica, si ulterior astm bronsic intrinsec.

De asemenea, fumatul este si el unul din factorii importanti declansatori.

 Fumatul este una din cauzele principale care pot produce astm bronsic la adult, daca a avut sensibilitate sau a avut un astm bronsic in copilarie sau are o predispozitie genetica. Daca persoana fumeaza in mod sigur sansele sunt foarte mari sa dezvolte un astm bronsic la varsta de adult.”, adauga dr. Simona Macesanu, medic primar pneumolog.

 Astmul bronsic este o boala care poate sa aiba o evolutie stationara, se simte omul bine si, la un moment dat, dupa expunerea la un alergen sau un iritant respirator poate sa dezvolte dispnee, adica lipsa de aer, sa tuseasca cu spasme, sa se sufoce si atunci produce o criza de astm.

“Daca dureaza mai mult si nu si-o poate rezolva atunci trebuie sa se prezinte la urgenta pentru a se interveni in rezolvarea crizei astmatice. Mai sunt persoane care stiu ca au astm bronsic, forme usoare, isi intrerup tratamentul, de obicei in aceasta perioada de vara cand avem si alergenii si multi alti iritanti respiratori nu-si iau tratamentul si fac aceste crize astmatice. Daca astmul este controlat si tratat indiferent de forma de boala, persoana nu mai face aceste crize astmatice, boala fiind tinuta sub control.”, adauga dr. Simona Macesanu, medic primar pneumolog.

 Astmul bronsic – tratament

Astmul bronsic foloseste ca si tratament dispozitive care se administreaza inhalator pentru ca este calea cea mai rapida de a ajunge in caile respiratorii.

Exista si tratament cu tablete sau siropuri sau aerosol. Uneori, chiar la copii, boala se poate vindeca, existand si multe cazuri de remisiune a bolii.

Totodata, astmul bronsic poate fi si prevenit in urma unor teste pentru stabilirea alergenilor.

“Pacientul trebuie sa stie ce fel de boala are, astm bronsic alergic sau nu, necesita teste sanguine cutanate sau alergologice sa stabilim de la bun inceput care este alergenul. Daca sunt polenuri sau praf sunt aerieni, greu de controlat, deci evitarea expunerii. Daca persoana este alergica la praf si lucreaza in mediu toxic unde este si praf sfatuim sa isi schimbe locul de munca. Daca persoanele sunt alergice la caine, la scoame, la par de caine sau pisica, hamsteri sau animale de companie sfatuim sa evite sa mai coabiteze cu aceste animale de companie, nicidecum sa nu le mai lase in pat, trebuie sa le indeparteze din locuinta. O alta metoda ar fi curele la salina naturala sau artificiala. Sunt metode profilactice, de prevenire a exacerbarilor astmatice si nu trebuie luate singular, ci impreuna cu tratamentul. Daca persoana este alergica la anumiti alergeni alimentari care, pe langa simptome de dermatita atopica, pot dezvolta crize astmatice, sfatuim sa nu ingereze acele alimente sau sa citeasca etichetele din comert.”, spune dr. Simona Macesanu, medic primar pneumolog.

Pe perioada verii creste adresabilitatea persoanelor cu astm bronsic, pe luna, fiind diagnosticat un numar de 60 de pacienti noi. Patologia se schimba iarna, deoarece cei cu astm au si infectii respiratorii.

autor: Liana  Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.