Atentie la sanatatea orala - ai grija de dintii tai!

Atentie la sanatatea orala – ai grija de dintii tai!

0

Campanie pentru sanatatea orala, intitulata ”Toata viata un zambet sanatos!”, care se va desfasura pana in 20 aprilie. Actiunile vizeaza publicul larg, de la copii la varstnici, dar, anul acesta, se va pune un accent deosebit pe consilierea femeilor insarcinate si a parintilor cu privire la masurile corecte de igiena dentara.

Campania vizand sanatatea orala implica Institutul National de Sanatate Publica in colaborare cu Ministerul Sanatatii, Centrele Regionale de Sanatate Publica, Directiile de Sanatate Publica, inspectoratele scolare, medici dentisti si medici de familie din intreaga tara.

Sanatatea orala reprezinta absenta afectiunilor dentare si a durerii faciale cronice, a cancerului orofaringian, a inflamatiilor orale, defectelor congenitale cum ar fi labioschizis sau palatoschizis, afectiunilor gingivale, cariilor dentale si pierderii dintilor si a altor boli care afecteaza gura si cavitatea
orala.

Sanatatea orala – factori de risc

Igiena orala deficitara si lipsa vizitelor regulate la medicul dentist se asociaza cu afectiuni gingivale si carii dentare. Dieta bogata in zahar si grasimi si saraca in fibre, vitamine si minerale esentiale se asociaza cu carii dentare si pierderea prematura a dintilor. Fumatul este implicat in numeroase afectiuni incluzand cancerul oro-faringian, afectiuni periodontale si a altor tesuturi din cavitatea bucala, pierderea dintilor.Consumul excesiv de alcool creste riscul aparitiei cancerului cavitatii bucale. Alcoolul este un factor de risc major pentru numeroase probleme sociale si violenta fizica care adesea conduc la fracturi ale oaselor fetei sau dintilor. Nefolosirea echipamentelor de protectie adecvata in timpul practicarii anumitor sporturi sau a utilizarii vehiculelor cu motor poate fi cauza unor traumatisme faciale.

Mesajele campaniei legate de sanatatea orala

• Toata viata un zambet sanatos!
• Ai grija de dintii tai!
• Obiceiuri sanatoase pentru dinti sanatosi
• Sanatatea incepe cu cavitatea orala
• Dinti sanatosi pentru un organism sanatos
• Familia mea are dinti sanatosi

Masuri de prevenire a problemelor ce tin de sanatatea orala

– Scaderea consumului de zahar din alimentatie
– Nutritie echilibrata
– Consum de fructe si legume
– Renuntarea la fumat
– Descurajarea copiilor si tinerilor de a fuma
– Reducerea consumului de alcool
– Asigurarea unui nivel scazut, dar constant de fluor in cavitatea bucala. Fluorul poate fi obtinut din apa de baut, sare, lapte, apa de gura sau pasta de dinti fluorizata precum si prin aplicarea profesionala de fluor de catre medicul dentist

Un al doilea set de reguli:
– Igiena orala corecta
– Vizite regulate (cel putin doua pe an) la medicul dentist
– Asigurarea accesului la apa curata de baut pentru o igiena generala mai buna si o igiena orala corespunzatoare
– Folosirea efectiva a echipamentelor de protectie adecvate in cazul practicarii anumitor sporturi sau a utilizarii vehiculelor
– Educatia parintilor privind sanatatea orala in timpul sarcinii si varsta pentru prima vizita la medicul dentist
– incurajarea parintilor de a se spala pe dinti impreuna cu copiii lor pentru formarea unor deprinderi corecte de la o varsta frageda.
– Prevenirea cancerului cavitatii orale si a leziunilor pre-canceroase prin implicarea specialistilor in sanatate dentara in realizarea actiunilor de screening, diagnostic precoce, interventii adecvate in cazul prezentei unor factori de risc cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool

De ce discutam despre sanatatea orala la gravide?

Campania Dantura sanatoasa, la orice varsta! urmareste sensibilizarea femeilor gravide asupra importantei igienei orale pentru sanatatea lor si a bebelusului.

Igienei orale in sarcina trebuie sa i se acorde o atentie deosebita deoarece modificarile hormonale care au loc in timpul graviditatii (secretia crescuta de gonadotropina, estrogen, progesteron) produc schimbari importante si la nivelul cavitatii orale. Aceasta devine mult mai vulnerabila la actiunea agentilor bacterieni iar una din consecinte este sangerarea gingivala (asa-numita gingivita de sarcina). Pentru a evita sangerarile viitoare, gravidele neglijeaza uneori igiena dentara, ceea ce conduce la aparitia placii dentare. Se creeaza astfel un cerc vicios care duce la aparitia cariilor si a altor probleme dentare. Studiile arata ca pana la 18% din nasterile premature sunt cauzate de paradontoza (inflamatia, de cauza bacteriana, a tesuturilor de sustinere a dintilor).

Sanatatea orala la copii – Primii ani de viata sunt critici pentru dezvoltarea dentitiei, deoarece numai o dentitie de lapte sanatoasa asigura mai tarziu dezvoltarea normala si armonioasa a dintilor permanenti. ingrijirea trebuie sa inceapa chiar de la aparitia primului dinte. Obiceiurile formate cat mai devreme devin mai tarziu automatisme, de aceea sensibilizarea copiilor de gradinita si a scolarilor cu privire la masurile corecte de igiena orala este esentiala pentru formarea unor deprinderi sanatoase care ii vor insoti toata viata. Scopul campaniei este ameliorarea sanatatii orale a populatiei prin adoptarea comportamentelor sanatoase in special in familie dar si la nivelul comunitatii.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.