Atentie, parinti, la igiena! Infectia cu virus Coxsackie

Atentie, parinti, la igiena! Infectia cu virus Coxsackie

0

Vezicule si ulceratii la gura? Febra, dureri de gat, oboseala, scaderea apetitului? Vorbim de infectia cu virus Coxsackie, care provoaca herpangina si alte boli, mai ales la copii. Parinti, atentie la igiena!

Boala mana-picior-gura, intalnita de obicei la copiii de pana la 10 ani

Virusul Coxsackie este impartit in doua grupe: A şi B, cu peste 24 de serotipuri diferite. Virusurile Coxsackie pot determina boli febrile simple sau cu eruptie, boala mana-picior-gura, herpangina, laringita acuta foliculara, stomatita aftoasa, pneumonie virala, miocardita, pericardita. Acesta constitue principala cauza de meningita aseptica, dar implicate frecvent sunt şi virusurile ECHO şi urlian.

Tipul A de virus cauzeaza herpangina (vezicule dureroase in gura, gat, pe maini şi picioare sau in toate aceste zone). Virusul coxsackie A24 a fost izolat din secretia conjunctivala in cazuri sporadice. Boala mana-picior-gura (in limba engleza Hand-Foot-Mouth-Disease) este numele comun al infectiei virale cauzata de virusul Coxsackie A16, intalnita de obicei la copiii in varsta de pana la 10 ani, dar care poate aparea şi la adulti. Tipul B de virus poate afecta uneori si inima (miocardita, pericardita), pleura (pleurodinie), ficatul(hepatita), pancreasul.

Semnele, simptomele infectiei cu virus Coxsackie

Cele mai frecvente semne si simptome ale infectiei virale cu Coxsackie sunt: febra, dureri de gat, stare de rau (senzatie de oboseala) si scaderea apetitului.

Pentru Coxsackie A, incubatia medie este de 1-2 zile. Zonele dureroase din gura apar la o zi sau doua dupa debutul febrei şi constau in vezicule care se transforma in ulceratii. Multe persoane infectate (de obicei copii sub 10 ani) pot dezvolta o eruptie pe piele cu prurit la nivelul palmelor şi plantelor. Alte parti anatomice cum ar fi fesele şi organele genitale pot fi şi ele implicate. Aceste simptome dureaza de obicei aproximativ 7-10 zile şi persoana se recupereaza complet.

Perioada de incubatie a virusului Coxsackie B este variabila, fiind cuprinsa intre 2 şi 35 de zile, iar durata bolii poate fi intre 2 si 14 zile. Infectia apare de obicei in perioada iunie – octombrie.

Bolnavul este contagios cu aproximativ o saptamana inainte de debut şi pana la cateva saptamani dupa disparitia simptomelor.

Virusul Coxsackie, transmis prin ustensile, masa de schimbat scutece şi jucarii

Virusul poate fi depistat in materii fecale, saliva, lichidul din vezicule şi secretiile nazale.

De obicei, infectia este transmisa pe cale fecal-orala, deşi ocazional virusul poate fi raspandit şi prin picaturi de saliva/ secretii nazo-faringiene provenind de la indivizii infectati. Ustensilele, masa de schimbat scutece şi jucariile care vin in contact cu lichide organice continand virusul pot de asemenea sa transmita infectia altor indivizi.

Deşi virusul poate infecta persoane de orice varsta, de obicei cei mai afectati sunt copiii. Femeile gravide cu infectie virala Coxsackie  pot transmite simptomatica nou-nascutului, cauzand grave probleme acestuia, de aceea acestea ar trebui sa anunte obstetricianul de aparitia oricaror semne de infectie, mai ales in preajma nasterii. Apele contaminate cu materii fecale sunt un important factor de risc.

Putem preveni infectia cu virus Coxsackie?

Deşi in cazul copiilor este destul de greu sa se respecte masurile generale de igiena, dar bunele practici precum…
– spalatul mainilor dupa schimbarea scutecelor sau dupa ce se vine in contact cu tegumentul cu leziuni poate scadea transmiterea virusului la alti membri ai familiei.
– dezinfectia cu regularitate a obiectelor cu care copiii vin in contact frecvent (jucarii, suzete, etc.) ar putea de asemenea sa reduca transmiterea.
– spalarea riguroasa a fructelor şi legumelor inainte de consum
– evitarea scaldatului in locuri neamenajate şi necontrolate
– consumul de apa de baut numai din surse sigure,
– colectarea corespunzatoare şi evacuarea zilnica a gunoiului menajer, pot preveni aparitia imbolnavirilor, noteaza DSP Tulcea.

Exista tratament pentru infectia cu virus Coxsackie?

Nu exista tratament specific pentru aceasta infectie de obicei auto-limitata (simptomatologia se remite de obicei fara tratament antiviral in 2-10 zile). Se recomanda de obicei tratamentul simptomatic pentru a reduce febra şi durerea, insa adresarea catre medicul de familie sau medicul infectionist sunt salutare pentru a preveni sau depista eventualele complicatii.

Mai multe despre herpagina – vine de la obiecte, maini murdare

Herpangina este raspandita in special in randul copiilor si mai rar la adolescenti si adulti, constantd in aparitia de vezicule si ulceratii la nivelul cavitatii bucale si a faringelui.

Agentii patogeni incriminati sunt transmisi de regula pe cale fecal-orala ( obiecte , maini murdare ) sau pe cale aeriana. In mod obisnuit, perioada de incubatie (asimptomatica) este de o saptamana sau doua. Multe persoane prezinta insa infectii cu enterovirusuri ce raman asimptomatice, ceea ce face ca preventia transmiterii bolii sa fie mai dificila.

Semne si simtome:
– febra ridicata;
– vezicule si ulceratii la nivelul gatului si gurii care persista circa o saptamana,cu dureri intense in gat;
– noduli limfatici mariti la nivelul gatului (limfadenopatie);
– eruptii cutanate (ocazional);
– dureri de cap;
– dureri musculare;
– dureri abdominale;
– convulsii (la copii).

Tratamentul este unul de sustinere vizand controlul febrei si al durerilor prin administrarea de antitermice, antiinflamatoare si analgezice.Rata de vindecare este foarte ridicata, boala disparand de la sine in una sau doua saptamani.

Prevenirea herpanginei – atentie la introducerea degetelor murdare in gura!

Nu exista un vaccin care sa imunizeze organismul impotriva virusurilor Coxsackie. In schimb, contaminarea poate fi evitata prin respectarea unei bune igiene si evitarea persoanelor infectate. Intrucat in cazul nou-nascutilor si sugarilor pot sa apara complicatii foarte grave, este deosebit de important sa se evite contactul direct al sugarilor cu persoane din exterior, suspecte sau nu de a fi infectate. Copiii din colectivitati, mai ales prescolare, trebuie sa fie foarte bine instruiti cu privire la masurile de igiena privind mersul la toaleta, spalatul mainilor, manevrarea mancarii si introducerea degetelor murdare in gura, se afirma intr-un material al DSP Constanta.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.