Atentie, parinti! Medicamente - combinatii periculoase

Atentie, parinti! Medicamente – combinatii periculoase

0

Medicamentele nu sunt bomboane! Ele se administreaza cu apa si nu cu sucuri. Afla ce combinatii periculoase fac, uneori, parintii cand le dau copiilor medicamente!

Medicamente – administrarea incorecta se rasfrange asupra sanatatii copilului

Ce greseli fac parintii, mai ales aceia care dau medicamente copiilor fara sfatul medicului? “Unele medicamente trebuie administrate dupa masa, altele in timpul mesei. Este necesar ca parintii sa stie si sa respecte aceste indicatii pentru ca medicamentul sa fie eficient si sigur pentru cel mic”, precizeaza dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru.

Spre exemplu, medicamentele antiinflamatoare se administreza in timpul mesei pentru a reduce frecventa aparitiei durerilor de stomac. Pe de alta parte, unele dintre antitermice, precum paracetamolul, se administreaza cu 30 de minute inainte de masa pentru ca altfel, alimentele din stomac pot impiedica trecerea medicamentului in sange. Parintii nu cunosc toate aceste detalii pentru ca nu recurg la sfatul specialistului: ar fi bine sa apeleze la medic si sa nu mai dea copilului medicamente “dupa ureche”.

Atentie la modul de administrare a medicamentelor necesare pentru tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian sau gastrita. Acesta trebuie administrat pe stomacul gol, dimineata, pentru a avea timp sa scada aciditatea inainte de a introduce in stomac alimentele. in caz contrar medicamentul nu-si face efectul. Aceasta si alte precizari pot veni tot de la medic.

Lapte si medicamente – o combinatie nefericita

Laptele sau iaurtul diminueaza efectul multor medicamente, in special al celor care contin antibiotice. Copilul care se afla sub tratament nu ar trebui sa bea lapte inainte de administrarea medicamentului si nici jumatate de ora dupa”, precizeaza acelasi doctor.

Aflam ca sucul de grapefruit este de asemenea periculos pentru ca incetineste procesul de metabolizare corecta a medicamentului de catre ficat si accentueaza aparitia efectelor adverse: “Sistemul de citocromi care metabolizeaza medicamentele este ocupat de substantele din sucul de grapefruit si va trece in circulatie cu mare toxicitate. Acest efect se produce daca medicamentele sunt administrate pe gura, asa incat, oricine prefera gustul acestor fructe si primeste antibiotice, anticolesterolice, antitusive si anticonvulsivante, trebuie sa-l intrerupa”.

Antibioticele, laolalta cu legumele bogate in fibre – pericol!

Sa mai adaugam ca antibioticele sunt cele mai periculoase? Administrarea lor fara avizul medicului si, mai ales, atunci cand nu sunt necesare creste rezistenta microbilor la aceste antibiotice. Distrugand flora microbiana benefica, pot produce diaree, dureri, functionare incorecta a tubului digestiv. in acest caz, pregatirea unei mese cu legume bogate in fibre precum mazare, broccoli, varza va inrautati starea celui mic.

Nu se introduc medicamente in intreg biberonul cu lapte sau ceai

Medicamentele se administreaza cu apa si nu cu sucuri, naturale sau carbogazoase. Este adevarat ca apa trebuie indulcita cand gustul medicamentului este extrem de amar, dar se vor utiliza cantitati mici si nici intr-un caz nu se va introduce medicamentul in intreg biberonul cu lapte sau ceai.

Medicamentele au un rol terapeutic si pentru a fi cat mai eficiente si a avea cat mai putine efecte adverse este important ca ele sa fie administrate sub atenta supraveghere a unui medic. Pot exista combinatii periculoase intre diferite categorii de medicamente, dar si intre medicamente si alimente, caz in care consecintele pot fi mult mai grave pentru cei mici decat pentru adulti, precizeaza cei de la Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente.

Automedicatia este o problema de sanatate publica, si este o problema grava, cu atat mai mult cu cat importanta unui consult medical si riscurile automedicatiei nu sunt constientizate de mare parte dintre romani. Lucrurile merg chiar un pas mai departe atunci cand parintii aleg sa le dea copiilor medicamente fara a merge la un consult medical, nestiind la ce riscuri ii supun pe cei mici”, arata medicamentelenusuntbomboane.ro.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.