Autoritatile din SUA au aprobat un medicament controversat pentru Alzheimer, primul din ultimii 20 de ani

Autoritatile din SUA au aprobat un medicament controversat pentru Alzheimer, primul din ultimii 20 de ani

1

Administratia pentru alimente si medicamente din SUA (FDA) a aprobat luni medicamentul Aducanumab,  primul medicament autorizat in SUA care ar trebui sa incetineasca declinul cognitiv al persoanelor care sufera de Alzheimer. Medicamentul dezvoltat de compania farmaceutica Biogen va fi comercializat sub denumirea de Aduhelm.

Acesta este primul medicament pentru Alzheimer din ultimii 20 de ani si prima terapie din America pentru incetinirea evolutiei bolii.

Controverse legate de Aduhelm

Aprobarea medicamentului este in dezbatere de bine de cinci ani. In martie 2019, Biogen a luat decizia sa inceapa dezvoltarea acestuia, desi, potrivit unei analize realizate de un grup independent, tratamentul cu acest medicament are sanse mici sa dea rezultate. Compania a cerut aprobarea de punere pe piata a medicamentului cateva luni mai tarziu, dar FDA a intarziat sa raspunda solicitarii.

In noiembrie 2020, expertii FDA au spus ca Biogen a adus “dovezi foarte convingatoare” ca Aducanumab este eficient si ca are “un profil de siguranta acceptabil care ar justifica utilizarea la persoanele cu boala Alzheimer”. La doua zile de la acest anunt, un grup de consilieri externi ai FDA au refuzat sa sustina aprobarea medicamentului experimental. Justificarea a fost ca testele sunt neconvingatoare.

Boala Alzheimer este o tulburare neurodegenerativa progresiva care distruge treptat memoria si abilitatile de gandire. Alzheimer este a sasea boala in topul afectiunilor care provoaca deces in SUA.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Autoritatile din SUA au aprobat un medicament controversat pentru Alzheimer, primul din ultimii 20 de ani • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.