Autotestul HIV/SIDA, pentru prima data pe piata din Romania

1

Dispozititvul de autotestare HIV/SIDA a ajuns, pentru prima data, in Romania, fiind a patra tara din Europa care poate oferi pacientilor posibilitate de a afla singuri daca sunt sau nu purtatorii acestui virus.

In Romania, exista peste 14.000 de persoane infectate cu HIV/SIDA

“Suntem a patra tara, din Europa, care lanseaza aceste test, dupa Franta, Italia si Spania. Acest test este un test autoadministrabil, pe baza de picatura de sange, asemanator cu testul de glicemie. Se poate face in intimitate de acasa, poate fi administrat de orice persoana, nu iti trebuie educatie medicala sau cunostinte speciale. Este disponibil in farmacii si se poate elibera fara reteta. Testul are o sensibilitate de 100%, adica, daca ai virusul, nu va spune ca esti negativ. Iar de partea cealalta, unul din 500 posibil sa arate ca poate este pozitiv. Dar, sigur, acest test nu poate inlocui testul de laborator sau vizita la medic si se poate valida rezultatul cu un alt test”, a declarat Adrian Grecu, reprezentantul firmei care comercializeaza dispozititvul in Romania.

Efectuarea testului autoadministrabil dureaza aproximativ cinci minute si poate fi folosit cu usurinta de oricine acasa, fiind necesare doar o mostra de sange din varful degetului si o asteptare de 15 minute pentru a citi rezultatul.

In cazul unei suspiciuni cu virusul HIV, specialistii recomanda efectuarea unui alt autotest dupa trei luni.

Infectia HIV nu mai reprezinta o problema terapeutica, insa este in continuare o problema de sanatate publica, sute de cazuri noi de pacienti cu HIV/SIDA fiind inregistrate in fiecare an. Testarea precoce sau atunci cand exista risc prezinta numeroase avantaje, atat pentru pacienti – care pot beneficia de servicii de sanatate eficiente cat mai rapid, cat si pentru sistemul de sanatate. Un diagnostic timpuriu poate duce la situatia in care pacientul are incarcatura virala nedetectabila si nu transmite virusul catre cei dragi si, in cele din urma, poate duce o viata normala si fara restrictii”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals.

Conform datelor furnizate de Comisia Nationala de Lupta Anti-SIDA din cadrul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”, peste 14.600 de pacienti cu HIV/SIDA sunt inregistrati in Romania, aproape jumatate dintre acestia cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani.

Din numarul total de pacienti cu HIV/SIDA existenti la nivel national, peste 600 de cazuri au fost depistate pe parcursul anului 2016, in timp ce alti 300 au fost diagnosticati numai in intervalul ianuarie-iunie 2017.

„Desi preventia si depistarea precoce sunt principalele arme in combaterea infectiei cu HIV, in Romania exista in continuare numeroase obstacole in desfasurarea eficienta a acestora, de la nivelul redus de constientizare, la preconceptiile despre aceasta. Insa diagnosticul infectiei cu HIV nu mai reprezinta astazi o condamnare la moarte. Daca persoanele care stiu ca au fost expuse la risc se testeaza si primesc un diagnostic la timp, au sanse sa duca o viata normala. Posibilitatea de a cumpara un test direct din farmacie va oferi o sansa in plus celor care, din cauza temerii de a fi stigmatizati social, nu doresc sa se adreseze serviciilor de sanatate publica sau laboratoarelor private”, a precizat Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Pe de alta parte, profesorul Rafila a explicat ca utilizarea unui astfel de dipozitiv duce la mai multa preventie, in conditiile in care, oamenii devin tot mai dezinteresati de acesta infectie, date fiind progresele medicale in acest sens.

“Aceste test este un lucru remarcabil, dar doar cu o singura conditie, oamenii care isi administreaza acest test ar trebui sa fie informati in ceea ce priveste infectia HIV. Progresele remarcabile care au fost facute in tratamentul infectiei HIV, devenind o boala cronica de lunga durata, nu inseamna ca persoanele care au putea sa contacteze aceasta boala, au un comportament preventiv. Odata cu “banalizarea” infectiei HIV, duce la scaderea interesului pentru preventie. O astfel de posibilitate de a te testa individual este o oportunitate pentru ca oamenii sa inteleaga mai bine care sunt riscurile, iar testarea periodica poate duce la un comportament preventiv”, a mentionat presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) lanseaza, in perioada noiembrie-decembrie, o campanie de informare si de promovare a serviciilor publice de testare pentru depistarea virusului HIV.

sursa

Share.