Avortul spontan - cauze, semne si simptome - Televiziunea Medicala

Avortul spontan – cauze, semne si simptome

6

Pierderea unei sarcini reprezinta o grea incercare pentru majoritatea femeilor. Cauzele sau factorii care au dus la avortul spontan pot fi multe, dar este posibil si ca acest lucru sa nu poata fi explicat. Pentru a afla ce poti face pentru a preveni repetarea situatiei, sa aflam mai multe despre avortul spontan.

Daca avortul spontan a survenit la prima sarcina, este foarte posibil, in mai mult de 80% dintre cazuri, sa ramâi insarcinata din nou, sa duci sarcina la capat si sa ai un copil sanatos. Daca este insa vorba despre al doilea sau al treilea avort spontan, lucrurile se complica usor si sunt necesare investigatii medicale care sa arate cauza din pricina careia sarcina se opreste din evolutie.

Iata care sunt principalele cauze ale avortului spontan:

 • Anomalii cromozomiale. Sunt primele cauze care pot duce la avortul spontan. Fiecare om are 23 de perechi cromozomiale, un set de la mama si unul de la tata. Cateodata, cand un spermatozoid fecundeaza ovulul si unul dintre ei are un defect, embrionul rezultat are o anomalie cromozomiala ce afecteaza evolutia acestuia, ducand la avortul spontan. Daca acest lucru se intampla de mai multe ori, cei doi parteneri vor fi supusi unor teste genetice pentru a afla care sunt anomaliile cromozomiale de care sufera, chiar daca acest lucru nu ii afecteaza pe ei, dar care impiedica evolutia embrionului.
 • Anomalii uterine. Un uter cu o forma anormala sau septat impiedica fixarea embrionului fecundat sau hranirea acestuia, daca a apucat sa se fixeze. Conform cercetarilor, aproximativ 10% dintre avorturile spontane au drept cauza anomalii ale uterului.
 • Insuficiența cervicală. Poate apărea spre finalul celei de-a treia luni de sarcină când embrionul a crescut suficient de mult, dar colul este slab sau incompetent și se scurteaza, iar cervixul nu poate tine sarcina. Pentru a preveni acest lucru, medicul recomanda interventia numita cerclaj, care va tine colul inchis. Pentru a micsora riscul de avort spontan, gravida va sta la pat cea mai mare parte din perioada de sarcina sau pana pericolul a trecut.
 • Afectiuni netratate precum cele ale tiroidei si diabetul zaharat. Daca aceste doua afectiuni nu sunt supravegheate si mai mult, gravida nu urmeaza tratamentele indicate de medicii specialisti, pot pune in pericol fatul.
 • Stilul de viata. Fumatoarele pot sa piarda o sarcina in proportie dubla fata de femeile cae nu fumeaza.  Consumul de alcool, cafea și de droguri sunt alte cauze ale declansarii avortului spontan.
 • Alte cauze posibile ale avortului spontan sunt obezitatea, hipertensiunea arteriala, trombofilia (coagularea rapida a sangelui), administrarea de antiinflamatoare (precum ibuprofenul), expunerea la radiații si substante toxice, infectiile virale cu virusul rubeolic, parvovirus, citomegalovirus, chlamydia, sifilisul, gonoreea sunt corelate cu declansarea avortului spontan. Nu in ultimul rand, varsta mamei mai mare de 35 de ani reprezinta un factor de risc care poate fi responsabil de producerea unui avort spontan.

Atat timp cat mama este sanatoasa, iar evolutia sarcinii este normala, activitatea sexuala nu este contraindicata si nu pune in pericol dezvoltarea fatului.

Avortul spontan – semne si simptome

Printre principalele semne si simptome care arata posibila producere a unui avort spontan se evidentiaza:

 • Sangererarea vaginala, discreta sau abundenta
 • Durerile pelvine și lombare
 • Pierdere in greutate
 • Senzatie de rau, sensibilitate la nivelul sanilor
 • Contractii dureroase
 • Expulzia tesuturilor placentare sau fetale
 • Stare febrila

Din pacate, nu exista tratamente prin care odata declansat avortul spontan sa fie stopat. Daca durerile sunt insuportabile ori sangerarea este abundenta, medicul ginecolog va interveni prin chiuretaj.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.