Bani de la Ministerul Sanatatii pentru testarea Babes-Papanicolau

Bani de la Ministerul Sanatatii pentru testarea Babes-Papanicolau

1

O mie de femei din Bihor vor putea beneficia, in primul trimestru al acestui an, in mod gratuit, de testare Babes-Papanicolau. Ministerul Sanataţii a alocat acestui judeţ 80.000 lei pentru desfasurarea Programului Naţional de depistare precoce activa a cancerului de col uterin. Vezi ce a anuntat Ministerul Sanatatii, ministrul Nicolae Banicioiu, vezi ce precizeaza autoritatile de sanatate publica referitor la testarea gratuita Babes-Papanicolau!

Programul menţionat se desfasoara prin reţelele de screening organizate de cele doua spitale: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţa Oradea si Spitalul Pelican Oradea, fiecare spital având alocat un buget de 40.000 lei pentru aceasta perioada, anunta DSP Bihor. Buna desfasurare a depistarii active a cancerului de col uterin depinde cel mai mult de medicii de familie care trebuie sa asigure in continuare consilierea si informarea femeilor eligibile din lista proprie pentru indrumarea la recoltare in cadrul cabinetelor de obstetrica-ginecologie din reţeaua proprie.

Prin Programul Naţional de depistare precoce activa a cancerului de col uterin in anul 2014 au beneficiat de testare citologica Babes-Papanicolau 1.624 femei din judeţul Bihor (din care 264 au avut rezultat pozitiv). ”Precizam ca sunt fonduri suficiente pentru screening si invitam populaţia feminina eligibila sa se adreseze medicilor de familie pentru indrumare la examinarea citologica gratuita in vederea depistarii cancerului de col uterin”, anunta DSP Bihor.

Ministerul Sanatatii: cine nu beneficiaza de testare gratuita Babes-Papanicolau

Prin implementarea unui astfel de program, autoritaţile sanitare urmaresc, in primul rând, depistarea bolii in stadii cât mai precoce, vindecabile si indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente, pentru investigaţii suplimentare si tratament de specialitate. De asemenea, se are in vedere cresterea gradului de informare a populaţiei, pentru adoptarea unui stil de viaţa sanatos si utilizarea programelor de prevenţie, precizeaza Ministerul Sanatatii.

Nu vor intra in program femeile care prezinta absenţa iatrogena a colului uterin sau histerectomie totala pentru afecţiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. De asemenea, testarea se va opri si la femeile care au implinit vârsta de 64 de ani, daca la ultimele trei examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normale.

”Pasii urmaţi de pacienta pentru realizarea testului sunt foarte simpli. Pacienta se prezinta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili si daca aceasta se poate incadra in program. Medicul de familie va informa pacienta, ii va elibera un formular care asigura inscrierea in program si o lista cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Dupa fixarea pe o lama a frotiului, acesta va fi transmis de catre centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, dupa caz la laboratoarele de anatomie patologica, insoţit de formular”, a explicat, intr-unul din materialele de prezentare ale acestui program, Ministerul Sanatatii.

Nicolae Banicioiu: Ne propunem ca, in cinci ani de program, sa testam 65% din populatia eligibila

”Continuam acest program in scopul prevenirii și combaterii cancerului de col uterin și pentru reducerea incidentei formelor invazive de boala și a mortalitatii datorate acestora. Ne propunem ca, in cinci ani de program, sa testam 65% din populatia eligibila și, pentru asta, in 2015 am dublat fondurile alocate pentru realizarea testelor Babeș Papanicolau. Dar obiectivul nostru depinde de cadrele medicale care deruleaza programul și din aceasta cauza apelul meu se indreapta catre medicii de familie pentru implicarea mult mai activa”, a declarat, la sfarsitul anului trecut, ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu.

Testarea Babes-Papanicolau: numai un mic procent din aceste rezultate anormale arata modificari care ar putea evolua spre cancer de col uterin

Testarea Babes-Papanicolau este folosita cu scopul identificarii modificarilor celulare anormale de la nivelul cervixului (colului uterin) si pentru screeningul cancerului de col uterin. Un test Papanicolau anormal arata ca celulele din cervix sunt modificate. Un rezultat anormal la acest test nu este neobisnuit, intrucat in mod normal celulele din cervix sufera in permanenta modificari. Circa 5-10% dintre femeile care fac anual un test Babes-Papanicolau pot avea un rezultat anormal, dar numai un mic procent din aceste rezultate anormale arata modificari care ar putea evolua spre cancer de col uterin, se arata intr-un material publicat de DSP Constanta.

Modificarile naturale ale celulelor din colul uterin aparute la menopauza pot si ele sa dea un test Babes-Papanicolau anormal (cum este in cazul vaginitei atrofice). In general, modificarile celulare revin la normal in mod spontan sau dupa ce infectia s-a vindecat.

Sunt si cazuri cand modificarile celulelor cervicale (din colul uterin) care dau un test Babes-Papanicolau anormal si care nu sunt tratate pot evolua spre stadii precanceroase sau canceroase. Screeningul prin testarea Babes-Papanicolau facut o data pe an poate detecta din timp aceste modificari celulare. Detectarea precoce a modificarilor celulare precanceroase sau a cancerului de col uterin duce, in general, la vindecarea completa.

Share.

1 Comment

  1. MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ….PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.