Banicioiu explica solutia burselor contra ramanerea in tara!

Banicioiu explica solutia burselor contra ramanerea in tara!

1

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a tinut sa clarifice problema “legarii” de tara, prin contract, a studentilor si rezidentilor: nu cred ca a fost inteleasa cum trebuie aceasta declaratie! Vezi ce a afirmat ministrul, in exclusivitate pentru Televiziunea Medicala!

Acum cateva zile facea valuri o declaratie a ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu. S-a vehiculat ca ministrul ar fi afirmat ca, pentru a stavili fenomenul exodului medicilor, studentii de la Medicina care primesc burse de studiu ar putea semna un contract prin care se obliga sa nu plece in strainatate pe
perioada studiilor de licenta si de rezidentiat.

Reactiile celor vizati n-au intarziat sa apara: nu aceasta este solutia!

“Consider ca obligarea studentilor sa ramana in tara dupa terminarea studiilor nu este solutia care poate imbunatati sistemul medical. Acest lucru nu va face decat sa creasca nivelul de frustrare in randul studentilor, rezidentilor si tinerilor specialisti care vor astepta cu nerabdare terminarea contractului. Aceasta masura va fi perceputa ca o ingradire si ca o forma de discriminare ce este in contradictie cu legislatia europeana in domeniul liberei circulatii”, spune Radu Pirlog, presedintele Organizatiei Studentilor Medicinisti de la Universitatea de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, citat de Mediafax.

“Nu e normal sa fim obligati sa semnam contracte pentru burse pe care, tot legal, le meritam. Prefer sa renunt la bursa decat la gandul de a putea pleca sa lucrez afara si prefer sa raman in tara pentru ca se creeaza conditii demne pentru medici, nu obligat de un contract”, a spus un student de la Facultatea de
Medicina Generala a UMF Iasi, potrivit aceleiasi surse.

Banicioiu raspunde: Nu cred ca declaratia a fost inteleasa cum trebuie, proiectul vine tocmai din mediul universitar!

“Nu cred ca a fost inteleasa cum trebuie aceasta declaratie si nu e o initiativa a Ministerului Sanatatii, e o initiativa care vine din zona universitara tocmai si propune acordarea de burse, separate de bursele de merit, niste burse speciale pentru cei care vor sa aiba o suma de bani pe durata studiilor la Medicina, ulterior urmand a petrece un numar de ani, probabil cinci ani, in sistemul medical romanesc. Deci este un proiect care vine tocmai din mediul universitar, deci de la universitatile de medicina. Noi analizam in momentul de fata oportunitatea, modalitatile legale si daca se poate implementa in Romania”, a declarat in exclusivitate pentru Televiziunea Medicala, la Timisoara, Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

Banicioiu raspunde afirmatiilor presedintelui Klaus Iohannis despre problemele din sistemul medical romanesc

Plecarea personalului medical dezvaluie vulnerabilitatile sistemului sanitar, care nu tin doar de modul in care sunt cheltuiti banii publici si asa putini, ci si de schimbarile frecvente de legislatie, de organizare si management sau de solutii partiale si conjuncturale la problemele cronice, sustinea zilele trecute presedintele Klaus Iohannis.

“Sunt foarte multe lucruri la care trebuie lucrat. Sistemul sanitar a fost vaduvit de atentie si de grija mult dinainte de ’89, dar si dupa ’89. Cred ca a fost o constatare pe care presedintele, ca si mine, am facut-o de foarte multe ori, important este sa ne concentram si sa rezolvam, sa remediem cat mai multe din acele situatii”, a recunoscut, intr-o declaratie pentru Televiziunea Medicala, ministrul Nicolae Banicioiu.

Share.

1 Comment

  1. Pentru a ramane in tara trebuie sa fie o structura clara a sistemului sanitar. Romania are prea multi dr , absolventi de medicina, prea multe facultati si aglomerare a dr in marile orase, cine unde are chef cum are chef. Prostii nu i lasa pe cei corecti sa faca lucruri normale.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.