Bautura care poate preveni demenţa!

Bautura care poate preveni demenţa!

0

AlzheimerDouă ceşti de ciocolată caldă pe zi pot îmbunătăți performanțele mentale la oamenii în vârstă, ne spune un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard.

Unele soiuri de cacao fierbinte sunt pline de flavanol, un antioxidant natural care îmbunătăţeşte fluxul de sânge. Scopul studiului a fost de a vedea dacă consumul regulat de băuturi ar putea îmbunătăţi fluxul sanguin cerebral la persoanele în vârstă și ar putea spori funcţia lui cognitivă.

Menținerea nivelurilor normale ale fluxului sanguin și, în consecință, oxigenul și glucoza în creier este critică pentru procesele de cunoaștere. Deşi creierul reprezintă doar 2 procente din masa corporală, el consumă mai mult de 20 de procente din totalul oxigenului şi al energiei din trup.

La studiu au participat 60 de persoane , cu o vârstă medie de 73 de ani, care au băut două ceşti de cacao fierbinte zilnic, timp de o lună. Nici unul dintre subiecți au avut demență, deși 18 subiecți aveau probleme circulatorii la nivelul arterei cerebrale medii la începutul studiului.

Acest subgrup (care suferea de probleme circulatorii) a experimentat o creştere a fluxului sanguin de 8 procente care s-a tradus printr-o memorie care funcţiona cu o viteză mai mare.

În schimb, subiecţii care nu aveau probleme circulatorii nu au suferit niciun fel de îmbunătăţiri.

„Învăţăm mai mult despre fluxul sanguin din creier şi efectele sale asupra capacităţilor de gândire”, a declarat autorul studiului Dr. Farzaneh Sorond. „Pe măsură ce diferite arii din creier au nevoie de mai multă energie pentru a-şi realiza sarcinile, ele au nevoie şi de un flux sanguin mai bun. Această relaţie poartă numele de cuplaj neurovascular şi ar putea juca un rol important în boli precum Alzheimerul”, a mai explicat acesta.

Deşi, în studii anterioare, flavonoizii au fost implicaţii în abilitatea acestei băuturi de a combate demenţa, această cercetare nu a subliniat existenţa diferenţelor dintre cei care au consumat băutura bogată în flavoinoizi şi alţi subiecţi care au consumat un nivel scăzut de flavonoizi. Prin urmare, există posibilitatea ca şi alţi compuşi din cacao să aducă beneficii creierului sau că un consum slab de flavonoizi este suficient pentru îmbunătăţirea funcţiilor cognitive.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.