Bebelusii inteleg limbajul cu trei luni inainte de nastere

Bebelusii inteleg limbajul cu trei luni inainte de nastere

0

Bebelusii au creiere structurate pentru a intelege limbajul cu trei luni inainte de nastere.

Copiii nascuti la termen poseda o extraordinara capacitate de a intelege limbajul. Ei pot recunoaste vocea mamei si chiar sa faca diferenta dintre doua limbi vorbite.

Nu se cunoaste exact procesul de dezvoltare a acestor abilitati.

”Intrebarea este: care abilitati sunt innascute si care sunt rezultatul invatarii, imediat dupa nastere?”, s-a intrebat Fabrice Wallois, de la Universitatea Picardy Jules Verne din Amiens, Franta.

Pentru a raspunde la aceasta intrebare cercetatoarea si-a propus sa puna in evidenta procesele neurale care se produc inainte de nastere.

Studiul a fost efectuat pe bebelusii nascuti cu 2-3 luni inainte de termen

In mod normal studiul ar fi trebuit sa se indrepte catre fetusi, dar el s-a indreptat catre bebelusii nascuti cu 2-3 luni inainte de termen. In cazul lor neuronii inca migreaza catre destinatia finala. Creierul lor inca se afla in plina dezvoltare, intocmai ca in cazul fetusilor.

Bebelusii nascuti prematur pot sa faca diferenta dintre o voce masculina sau feminina

Pentru a analiza activitatea neuronilor, cercetatorii au redat cuvinte in apropierea bebelusilor, timp in care printr-o tehnica nonivaziva, numita spectroscopie functionala in infrarosul apropiat, ei au putut vizualiza activitatea cerebrala. Astfel s-a putut constata ca bebelusii nascuti prematur pot sa idenfifice diferenta dintre o voce masculina sau feminina si ca pot face diferenta dintre sunete asemanatoare, cum ar fi ”ga” si ”ba”. Mai mult decat atat, s-a constatat ca erau activate aceleasi regiuni ale cortexului, ca si in cazul adultilor.

Rezultatele demonstreaza ca in cortex sunt deja ”prezente si functionale” conexiunile necesare procesarii informatiilor lingvistice si ca ele nu sunt rezultatul expunerii repetate la sunete.

Aceasta sugereaza ca cel putin partea de procesare a limbajului este innascuta. La fel de bine este posibil ca nasterea sa delanseze un set de procese neuronale, necesare pentru dobandirea abilitatilor de a intelege limbajul, procese care nu se declanseaza in cazul foetusilor de aceeasi varsta de la conceptie.
sursa

autor: dr. Calin Muntean, Senior Lecturer, Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes: Timisoara

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.