Biopsia endometrială - când și de ce se recomandă

Biopsia endometrială – când și de ce se recomandă

1

O biopsie endometrială este o procedură medicală prin care o mică bucată de țesut din mucoasa uterului (endometru) este extrasă în vederea examinării la microscop pentru identificarea cauzei sângerărilor abundente sau neregulate, depistarea unor eventuale anomaliii celulare sau diagnosticarea cancerului de endometru. Biopsia mai permite, de asemenea, ca medicul să verifice dacă nivelurile de hormoni endometriali din corp sunt echilibrate. Acest tip de investigație este recomandat atunci când testul Papanicolau indică prezența unor celule precanceroase la nivelul uterului.
Deși este o procedură simplă, care se poate efectua în cabinetul ginecologic, ea trebuie realizată de un profesionist cu experiență.

Cine ar putea avea nevoie de o biopsie endometrială?

Biopsia endometriala se face de obicei la femei cu vârsta peste 35 de ani. Nu poate fi efectuată femeilor însărcinate, dar este foarte utilă în cazurile de infertilitate, pentru a se stabili dacă imposibilitatea obținerii unei sarcini este legată de o problemă a endometrului.
Medicul îți poate recomanda efectuarea unei biopsii endometriale dacă ai oricare dintre următoarele simptome:

  • Menstre neregulate, abundente sau foarte lungi;
  • Sângerări după menopauză;
  • Mucoasă uterină îngroșată (determinată ecografic)
  • Sângerări anormale la femeile care iau tamoxifen, un medicament pentru cancerul de sân.

Cum se face o biopsie endometrială?

O biopsie endometrială cel mai adesea se face fără anestezie. Medicul va introduce un speculum în vagin pentru a-l ține deschis, astfel încât colul uterin să poată fi vizualizat (similar cu un test Papanicolau). Colul uterin va fi apoi curățat cu o soluție specială. Un alt instrument poate fi folosit pentru a menține colul uterin stabil, în timp ce un tub de aspirație foarte subțire este introdus în uter pentru a colecta proba de țesut. Întreaga procedură durează între 10 și 15 minute. Țesutul recoltat va fi apoi trimis la laborator, pentru analiza celulelor.
Vei fi sfătuită ca în perioada următoare recoltării probei de țesut să nu folosești tampoane interne, să nu faci baie în cadă și să nu ai raporturi sexuale, să eviți înotul și folosirea căzilor cu hidromasaj.
Este posibil ca în timpul procedurii dar și după aceasta, să ai crampe similare cu cele menstruale. Pentru managementul durerii ți se va prescrie un analgezic.
În funcție de rezultatul biopsiei endometriale, medicul va stabili planul de tratament.

Ce riscuri există

O biopsie endometrială este o investigație sigură, dar nu exclude riscul de sângerare și/sau infecție. De asemenea, peretele uterului ar putea fi lezat cu instrumentele folosite în timpul biopsiei, dar acest lucru este foarte rar.
Dacă ai bănuieli că ai putea fi însărcinată, anunță medicul cu privire la acest lucru pentru că biopsia ar putea provoca avort.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Biopsia endometrială – când și de ce se recomandă • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.