Centru Dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale din România, inaugurat la Cluj-Napoca (VIDEO)

2

Centru Dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale din România, a fost inaugurat la Cluj-Napoca, în cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor”.

Este al doilea astfel de centru de excelență din România, după cel deschis la București în cadrul Institutului Fundeni, în luna mai a acestui an.

În România, aproximativ 15.000 de pacienți sunt diagnosticați cu boală Crohn sau rectocolită ulcero-hemoragică

“Incidenta bolilor inflamatorii intestinale este intr-o continua crestere si intr-o crestere pe care nici nu o putem estima cat de rapid va fi. Ceea ce ne intristeaza foarte mult este aparitia bolilor inflamatorii pediatrice, care au explodat, practic si care nu numai ca sunt la o varsta extrem de frageda care implica un dramatism al acestei situatii, acesti copii sunt scosi complet din tot ce inseamna viata lor de zi cu zi, au si complicatii mult mai mari. Sunt de o complexitate si de o agresivitate extrema care ne pun probleme terapeutice fantastic de mari.”, a declarat Prof. Dr. Marcel Tanțău, Șeful Clinicii Medicale III din cadrul IRGH.

“In general este vorba de schimbarea stilului nostru de viata. Mediul acesta in care oamenii nu mai mananca lucruri naturale, extrem de mult aditivat, conservat, foarte putine fructe, vegetale, fructe, legume in stare naturala, foarte multe alimente supraprocesate termic sau prin alte modalitati din industria alimentara, toate lucrurile acestea, se apre ca foarte multi din aditivii, emulsificatorii care sunt folositi in industria alimentara sunt cumva la originea acestor boli.” , a sustinut Diana Gheorghe, profesor de  gastroenterologie Institutul Clinic Fundeni.

boli infectioase intestinale

Centrul Dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intenstinale Cluj-Napoca dispune de cea mai bună aparatură și tehnică endoscopică, imagistică și chirurgicală și de echipe multidisciplinare formate din gastroenterolog, anatomopatolog, chirurg, imagist, psiholog, pediatru, farmacist, asistente specializate, dietetician.

“Foarte multi pacienti au suferinte dermatologice, oftamologice, asociate, e foarte important sa ai totul pe o platforma, acesti specialisti la indemana, sau atunci cand nu ii ai, ca de multe ori nu este posibil, sa ai o relatie foarte stransa cu un om din specialitatea respectiva care stie boala asta, stie cu ce se confrunta si poate controla patologia extra intestinala a acestor boli.”, a sustinut Diana Gheorghe, profesor de  gastroenterologie Institutul Clinic Fundeni.

“Cand am inceput eu erau doar cateva cazuri, adunate intr-un an de zile, acum sunt 3-4 pe saptamana adunate pe sectie, cazuri dificile de boli inflamatorii, toate grele, marea majoritate sunt sub 30 de ani, acolo unde loveste in plin, in tot ce inseamna viata omului familiala, sociala, economica, multi dintre ei sunt discriminati, din pacate, nu pot nici la locul de munca sa isi gaseasca un rost.”, a spus Prof. Dr. Marcel Tanțău, Șeful Clinicii Medicale III din cadrul IRGH.

“Sunt cel mai reprezentativ reprezentant al unei evolutii a unei boli inflamatorii intestinale pentru ca a debutat exact la varsta tinerii cum de altfel si acum, ba chiar scade varsta, undeva la 20 de ani si pe vremea aceea, cu 25 de ani in urma, neexistant terapiile de acum, evolutia a fost destul de chinuitoare, dizabilitanta, traumatizanta si chiar spre o latura negativa spre malignizare, de interventie chirurgicala, deci cumva am parcurs toti pasii acestia pe care i-ati vazut prezentati si asta a fost de fapt si motivul pentru care am ramas cu gandul, cu sufletul alaturi de pacienti, am si mobilizat, impreuna cu medicii formarea acestei asociatii si incercam sa ii sustinem pe cei care trec prin aceleasi pasi prin care am trecut si eu acum 25 de ani.”,  a declarat Isabella Grosu, Președintele Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale (ASPIIR).

În România, sunt aproximativ 15.000 de pacienți diagnosticați cu boli inflamatorii intestinale.

boli infectioase intestinale

În prezent, atât pacienții cu boli inflamatorii intestinale, cât și medicii acestora se confruntă cu provocări majore precum inconsistența în aplicarea protocoalelor de diagnostic și tratament, diagnosticul tardiv și referarea cu întârziere către centrele specializate sau absența facilităților destinate tratamentului complex al bolii (co-morbidități, condiții asociate – denutriție, depresie, anxietate, anemie, boală osoasă, complicații oftalmologice, articulare, dermatologice etc).

Despre Bolile Inflamatorii Intestinale

Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică, sunt boli cronice gastro-intestinale manifestate prin diaree, rectoragii (pierderea de sânge în scaun), dureri abdominale, incontinență, scaune imperioase, pierdere în greutate, denutriție, anemie, oboseală. Deși aceste afecțiuni au un impact major asupra vieții personale și profesionale, printr-un diagnostic corect, precoce, urmat de tratament adecvat, acești pacienți pot aspira la o viață normală.

Deși bolile inflamatorii intestinale pot apărea la orice  vârstă, cele mai multe cazuri debutează la persoane tinere, cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani. Bolile inflamatorii intestinale rezultă din interacțiunea complexă dintre predispoziția genetică a individului și factori de mediu, îndeosebi  dieta (dieta săracă în fructe și vegetale proaspete, alimentele supraprocesate, alimentația tip fast-food etc).

Orice persoană care dezvoltă scaune cu sânge, mucus și puroi, peste 3-4 pana la 20/zi, apărute atât ziua cât și noaptea, dureri abdominale, febră, pierderea apetitului, scădere în greutate o perioadă mai lungă de 4 săptămâni trebuie să se prezinte de urgență la medic.

Pacienții pot trece prin mai multe evaluări medicale înainte de a se stabili diagnosticul corect, întrucât simptomele bolilor inflamatorii intestinale sunt insuficient cunoscute și asemănătoare cu cele întâlnite în alte afecțiuni ale tractului gastrointestinal. Netratate și necontrolate, bolile inflamatorii intestinale evoluează în pusee de activitate inflamatorie, adeseori complicate cu stenoze/ocluzie, malabsorbție și malnutriție, fistule, abcese, cancer colonic.

Peste 50% dintre pacienții cu boli inflamatorii intestinale necesită intervenții chirurgicale, uneori multiple, pentru tratamentul complicațiilor sau controlul bolii; 53% dintre pacienții cu boala Crohn necesită spitalizare în decurs de 10 ani de la diagnostic, 30-50% dintre pacienți au nevoie de o intervenție chirurgicală şi până la 20% dintre aceștia necesită o a doua operație în interval de 5-10 ani. Aproximativ 20-40% dintre pacienții cu boli inflamatorii intestinale prezintă numeroase complicații extraintestinale sau afecțiuni asociate ale ochilor, ale articulațiilor, pielii etc., ce conferă un caracter complex cazurilor.

Despre ASPIIR

Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) a fost fondată în anul 2009 si oficializată in 2010, cu sprijinul Societății Române de Endoscopie Digestivă și ca urmare a dorinței multor persoane diagnosticate cu o boala inflamatorie intestinala ( colită ulcerativă, boala Crohn) sau stomizați, de a afla cât mai multe despre aceste afecțiuni, de a-şi împărtăși experiența, de a găsi răspunsuri.

ASPIIR cooperează cu asociațiile de pacienți din Europa, în special cu cele membre ale Federației Europene a Asociațiilor pentru Crohn si Colită (EFCCA), la care este afiliată. Îşi propune să devină un partener cheie pentru echipele medicale şi industria biofarmaceutică şi, în special, să constituie un suport pentru persoanele cu BII și stomizate din România.

Despre RCCC

Asociația Clubul Român de Boală Crohn şi Colită ulcerativă (RCCC), fondată în 2007 şi oficializată în februarie 2009, este organizația care, în cadrul SRGH (Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie), coordonează activitatea de cercetare în domeniul IBD (Boli Inflamatorii Cronice Intestinale). RCCC activează în România, dar încurajează cooperarea dincolo de granițele țării, în special cu alte țări membre ale Uniunii Europene și, în primul rând, cu celelalte țări membre ale Organizației Europene de boală Crohn și colită ulcerativă (ECCO), la care este afiliată.

Share.