Inaugurarea Centrului dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara (FOTO/VIDEO)

1

Bolile intestinale inflamatorii, care se manifesta prin diaree, rectoragii (pierderea de sange in scaun), dureri abdominale, incontinenta, scaune imperioase, pierdere in greutate, anemie, oboseala, sunt cel mai des intanite in Timisoara si in partea de vest a Romaniei.

Medicii atrag atentia! Locuitorii din partea de vest a tarii, cei mai predispusi la afectiuni intestinale grave, din cauza prosperitatii si stilului de viata occidental.

Bolile intestinale inflamatorii

Incidenta acestor acestor afectiuni este in crestere, mai ales la tineri si copii

Bolile intestinale inflamatorii, din care fac parte boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica, sunt boli cronice gastro-intestinale, care au un impact major asupra vietii personale si profesionale.

Bolile inflamatorii intestinale se caracterizeaza prin diaree cronica, scaune cu sange, mucus si puroi (intre 3-4 si peste 20/zi), aparute atat ziua cat si noaptea, dureri abdominale, febra, pierderea apetitului, scadere in greutate.
Orice persoana care dezvolta aceste simptome o perioada mai lunga de 4 saptamani trebuie sa se prezinte de urgenta la medic.

Bolile intestinale inflamatorii

Printr-un diagnostic corect, precoce, urmat de tratament adecvat, pacientii care sufera de aceste afectiuni pot aspira la o viata normala.

Pentru a veni in sprijinul pacientilor care sufera de aceste afectiuni, vineri, 11 mai 2018, s-a inaugurat Centrul dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara (CBII).

“Viteza occidentalizarii stilului de viata duce la o prevalenta crescuta a bolilor inflamatorii intestinale. Timisoara este o zona foarte fragila pentru noi. La nivelul evaluarii pe care am facut-o la nivelul intregii tari am constatat ca zona Timisoara, cu un stil de viata mai occidentalizat decat in alte zone ale tarii, boala Crohn este mult mai frecventa. De aceea, aveam nevoie foarte mare, in Timisoara, pe experienta deja acumulata de conferentiarul Adrian Goldis si de colaboratorii lui, de a constitui un nucleu care sa coaguleze cazurile grave, cazurile dificile.

Bolile intestinale inflamatorii

Fast-food, bauturi carbogazoase, din acestea indulcite puternic, sedentarism, acestea sunt elementele care, din pacate, ne afecteaza, si parerea noastra este ca daca noi revenim mai tarziu la stilul de viata romanesc, traditional, cu alimentele traditionale romanesti, nu reusim sa intoarcem inapoi microbiota intestinala. Intestinul omului contine sute de mii, miliarde de microbiote. In momentul in care ai introdus un dezechilibru in aceasta microbiota, nu mai poate fi intoarsa. De asta, odata ce ai avut un stil de viata nesanatos in copilarie sau adolescenta, chiar daca incerci sa ajungi la un stil de viata sanatos, nu reusesti sa impiedici evolutia bolilor inflamatorii intestinale. De aceea, noi trebuie sa impunem un stil de viata sanatos copiilor nostri. De acolo trebuie sa pornim,” a declarat domnul prof. Mircea Diculescu, presedintele fondator al Clubului Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa (RCCC), prezent la inaugurarea Centrului dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara.

Prof. Mircea Diculescu

Centrul dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara este axat pe nevoile celor care sufera de aceste afectiuni, in sensul accesului lor gratuit la cel mai bun standard de diagnostic si tratament al bolii lor, beneficiind de cea mai buna aparatura si cel mai inalt standard de tratament si ingrijire medicala.

„Este modelul adoptat de Uniunea Europeana si de Societatea Europeana de Boli Inflamatorii. Practic, pacientii vor avea acces la toate specialitatile de care au nevoie, in asa fel incat sa aiba acces cat mai rapid si eficient la diagnostic si tratament multidisciplinar. Pacientii care sunt in evidenta centrului nu au nevoie de programare. Iau legatura cu noi si sunt indrumati catre un specialist, care este dedicat problemei lor, oftalmolog, dermatolog, neurolog, chirurg, gastroenterolog, ginecolog si alte specialitati. Toate serviciile sunt acoperite de Casa de Asigurari de Sanatate. Acesta este unul din scopurile pe care ni le-am propus, ca pacientii sa nu fie incarcati cu costuri suplimentare si sa aiba parte de o rezolvare cat mai rapida si eficienta a problemei lor de sanatate”, a spus, cu prilejul inaugurarii Centrului dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara, coordonatorul acestuia, domnul Conf. Adrian Goldis.

Bolile intestinale inflamatorii

Centrul dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara este al patrulea centru de acest gen, dupa cele deschise la Bucuresti, Cluj si Constanta. La CBII Timisoara  se pot adresa pacienti din judetele Timis, Arad, Caras-Severin, Mehedinti, Bihor si Hunedoara.

Centrul Dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara isi propune sa imbunatateasca modalitatile de ingrijire a pacientilor cu boli inflamatorii intestinale – boala Crohn si colita ulcerativa – utilizand un model de abordare integrata, multidisciplinara, standardizata si actualizata permanent, avand in centru pacientul si nevoile lui complexe. Tocmai de aceea, Asociatia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania (ASPIIR), sprijina deschiderea cat mai multor astfel de centre, in toata tara.

“Acest centru inseamna urmatorul lucru. Un pacient cu boala inflamatorie intestinala se poate trezi cu o conjunctivita, de exemplu. Daca nu merge la un oftalmolog care nu este in corelatie cu gastroenterologul, care sa interpreteze aceste manifestari, ca urmare a bolii inflamatorii intestinale, nu stiu daca este cea mai buna solutie, dar o colaborare intr-o echipa multidiscilinara ajuta foarte mult pacientul sa fie diagnosticat si sa primeasca tratamentul cat mai rapid, fara sa se mai plimbe sau fara sa mai incerce alte modalitati. Daca i se umfla gleznele sau genunchii… in momentul in care este vorba de o boala inflamatorie intestinala, ne adresam direct unui specialist din echipa multidiscilinara, din centrul nostru, incepem tratamentul, iar abordarea va fi mult mai eficienta si cu un tratament tintit. Deci ajuta foarte mult pacientul, scurteaza timpul, i se ofera tratament de specialitate in cel mai scurt timp, il echilibreaza in cel mai scurt timp”, a declarat doamna Isabella Grosu, presedintele Asociatiei Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania (ASPIIR), prezenta la eveniment.

Isabella Grosu ASPIIR

Centrul dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara este format din doua componente: una de consultare in ambulator si una de spitalizare de zi, in cadrul careia se pot efectua endoscopii digestive superioare si inferioare, cat si ecografii abdominale, cat si cea de spitalizare continua, care se efectueaza in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.

Bolile intestinale inflamatorii

Doamna Dr. Gabriela Radu, director medical la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Pius Branzeu” Timisoara, i-a asigurat pe reprezentantii Centrului dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara de tot sprijinul:

“Acesti pacienti necesita o atentie deosebita si crearea unui astfel de centru dedicat lor este o initiativa foarte buna si cred ca va fi apreciata ca atare. Va asigur de tot sprijinul, si ambulatorul, si spitalizarea continua in Spitalul Judetean, cand este nevoie de tratament intensiv, in faza acuta, va ajutam cu tot ce ne sta la dispozitie.”

Bolile intestinale inflamatorii

„Vreau sa il felicit pe domnul conferentiar Adrian Goldis pentru intiativa, pentru ca s-a gandit la pacienti si cred ca este rolul si menirea noastra, a medicilor, sa punem in primul rand, in fata noastra, pacientul, fiecare in domeniul si specialitatea sa, sa ne gandim la ceea ce putem face cat mai bine, cat mai repede si cat mai eficient pentru diagnostic si tratament. In aceasta boala am vazut ca este nevoie de o asemenea implicare, atat din punct de vedere medical, cat si din punct de vedere uman, moral, emotional. Este vorba de o colaborare interdisciplinara si va asigur de tot sprijinul”, a mai adaugat domnul Prof. Dr. Marius Craina, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Pius Branzeu” Timisoara.

Pe partea de ambulator, centrul colaboreaza cu restul echipei, formata din specialisti de chirurgie, reumatologie, dermatologie, radiologie, pneumologie, histopatologie, nutritie, pediatrie, kinetoterapie si psihologie.

Centrul Dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara  reprezinta o organizatie non-guvernamentala, apolitica, cu caracter medical si social, care isi propune sa contribuie la imbunatatirea standardelor de tratament pentru pacientii cu boli inflamatorii intestinale.

Bolile intestinale inflamatorii

Centrul Dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara este situat pe Strada Lucian Blaga, nr.4, tel. 0256.432.663. Pentru mai multe informatii poate fi consultat site-ul centrului, la adresa web: https://www.bii-timisoara.ro/

In prezent, peste 3 milioane de persoane din Europa sufera de boli inflamatorii intestinale

La nivel european, statisticile arata ca 10% dintre pacientii cu boli inflamatorii intestinale sunt someri, iar cei care muncesc au, in general, intre 3 si 6 saptamani de concediu medical pe an.

“Cercetarea in bolile inflamatorii intestinale e probabil, alaturi de cancer, in care se investeste cel mai mult in prezent, in Europa si in lume”, a spus Prof.Dr. Dan Dumitrascu, prorectorul UMF Cluj, fost presedinte al Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie, prezent la deschiderea CBII Timisoara.

Desi bolile inflamatorii intestinale pot aparea la orice  varsta, cele mai multe cazuri debuteaza la persoane tinere, cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani. Bolile inflamatorii intestinale rezulta din interactiunea complexa dintre predispozitia genetica a individului si factori de mediu, indeosebi din dieta.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Inaugurarea Centrului dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Timisoara (FOTO/VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.