Bolile de rinichi, între cauze și tratament (VIDEO)

Bolile cronice de rinichi, între cauze și tratament (VIDEO)

0

Bolile cronice de rinichi afectează persoane de toate vârstele. Tensiunea arterială crescută, diabetul, fumatul sau kilogramele în plus reprezintă  factorii de risc cei mai frecvenți. Cu alte cuvinte, acestea sunt semnele care trebuie să ne trimită la controale medicale periodice, astfel încât, să evităm complicațiile bolii și costuri mari pentru tratament. Bolile cronice de rinichi pot fi depistate prin teste simple și ieftine de urină, spun medicii specialiști. De Ziua Mondială a Rinichiului, nefrologi, cardiologi și diabetologi timișoreni trag un semnal de alarmă asupra acestui “ucigaș silențios”, după cum mai sunt numite bolile cronice de rinichi.

Boala cronică de rinichi este, de fapt, un concept artificial. Acest concept artificial vrea să satisfacă două mari cerințe: prima cerință este de a vedea dacă avem vreo problemă cu rinichiul și asta să o facem la un cost cât mai mic și cât mai devreme. Sigur că, după ce diagnosticul de boală cronică de rinichi a fost pus, pe baza pierderilor urinare de proteine și a reducerii infiltrării glomerulare, acesta nu este un diagnostic exhaustiv. Sigur că va trebui să spunem ce a generat acea leziune de rinichi, cum putem interveni asupra acelei leziuni, cum putem stopa progresia înspre dializă și transplant. Cele sunt două intervenții foarte scumpe și foarte dificil de suportat. Oamenii nu dobândesc o viață nouă, odată transplantați. Ei rămân dependenți de medicație, pe de o parte. Pe de altă parte, numărul de persoane care apucă să ajungă acolo este extrem de mic. Noi și spunem că ei sunt fericiții supreviețuitori care au ajuns pe dializă sau au ajuns să se transplanteze. Marea lor majoritate, a bolnavilor suferind de o boală cronică de rinichi, binențeles că decedează de inimă”, afirmă conf. dr. Adalbert Schiller, nefrolog.

BOLILE DE RINICHI

Conferința susținută de medicii timișoreni cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, marcată anual la 13 martie, are scopul de a informa populația că aceste probleme de sănătate pot fi evitate prin prevenție.

„Trebuie întotdeauna să tratăm riscurile, în primul rând: să tratăm tensiunea, să tratăm corect diabetul, să nu utilizăm medicamente toxice, să nu consumăm droguri. Și sigur, toate acestea în mod constant. Dacă acest lucru se întâmplă, tratamentul factorilor de risc împiedică aparița leziunilor de rinichi și a bolilor cronice de rinichi. Dar dacă boala cronică de rinichi a apărut, concret trebuie să facem un lucru: să ne controlăm tensiunea la valori sub 140 cu 90, eventual sub 130 cu 80, să avem un foarte bun control pe diabet, să ne corectăm și să corectăm dislipidemia și evident să încercăm să ne lăsăm de fumat”, precizează conf. dr. Adalbert Schiller.

“Trebuie să mâncăm ceea ce trebuie, când trebuie, cum trebuie și cât trebuie. Cum realizăm acest lucru? Realizăm acest lucru consumând alimente proaspete, pe cât posibil naturale și urmărim să nu creștem în greutate. De asemenea, este important să nu cosumăm clorură de sodiu în exces. Sarea în exces nu este bună. Este important să facem zilnic plimbări într-un ritm rapid și să practicăm cât mai mult sportul. Este important să nu se fumeze”, recomandă conf. dr. Romulus Timar, diabet, nutriție și boli metabolice.

„Prevenția în bolile cronice de rinichi seamănă cu prevenția în bolile cardiovasculare. În primul rând, cred că pentru toate bolile, prevenția înseamnă un stil de viață sănătos. Stil de viață sănătos în ce privește alimentația, stil de viață sănătos în ce privește mișcarea. Întotdeauna ne vom sfătui bolnavii să mănânce ceea ce e sănătos și eu cred că deja ei știu aceste reguli. Întotdeauna o să-i sfătuim să miște, să facă mișcare. Ajungem la probleme grave deja, pentru că la ora actuală tinerii nu mai fac mișcare. Undeva la 20-30 de ani, acel sfert de plimbare pe zi nu ne mai ajunge, trebuie făcut un pic de sport, chiar dacă e o slujbă importantă, se câștigă bani, degeaba se câștigă dacă nu facem rabat la o oră de sport pe zi. Iar pe de altă parte, e bine de evitat, ceea ce oamenii știu, vine din bunul simț, că este toxic: fumatul. În final, stilul de viață sănătos, și ca alimentație și ca mișcare, va preveni nu numai boala cronică de rinichi, ci toate bolile”, precizează prof.dr. Adina Ionac, cardiolog.

Statisticile arată că bolile cronice de rinichi afectează 10 la sută din populație. Din păcate, primele simptome ale acestor afecțiuni apar abia atunci când 90 la sută din funcția renală este afectată, spun specialiștii. De aceea, oamenii ar trebui să își facă analize medicale periodice, anuale, chiar dacă nu au semne de boală cronică renală. Examenul de urină este ieftin și la îndemână, subliniază medicii, iar măsurarea periodică a tensiunii arteriale poate preveni afecțiuni grave ale rinichiului. Depistarea factorilor de risc și supravegherea bolnavilor pot scădea numărul celor care ajung la dializă și transplant. Ambele sunt proceduri costisitoare și greu de suportat atât de bolnavi cât și de sistemul de sănătate. De altfel, Timișoara iși pregătește în continuare etapele pentru reluarea transplantului renal, lucru confirmat chiar de specialiști.

„Toate premisele pentru reluarea transplantului la Timișoara le avem. Ne mai lipsește un mic cadru organizatoric care ar trebui pus la punct. Noi am putea porni. Sigur ar mai fi nevoie de ceva investiții în organizarea circuitelor din Spitalul Județean, dar suntem aproape”, ne informează conf. dr. Adalbert Schiller.

DELIA SESCU BARBU

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.