Bolile transmise de țânţari, muşte, căpușe și gândaci, în atenția medicilor, de Ziua Mondială a Sănătății

Bolile transmise de țânţari, muşte, căpușe și gândaci, în atenția medicilor, de Ziua Mondială a Sănătății

1

Campania organizată în anul 2014, de Ziua Mondială a Sănătăţii, se concentrează asupra bolilor pe care muștele, țânțarii, căpușele sau melcii de apă dulce le pot cauza, precum şi asupra a ceea ce putem face pentru a ne proteja. Deoarece bolile transmise prin vectori încep să se răspândească dincolo de graniţele tradiţionale, acţiunile întreprinse trebuie să fie extinse şi în afara ţărilor în care aceste boli apar în prezent.                                                                                                                                              capusa

În acest an, tema campaniei este reprezentată de bolile transmise prin vectori. Scopul campaniei este de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia şi stimularea familiilor şi comunităţilor pentru a acţiona şi a se proteja, se arată într-un comunicat dat publicității de Ministerul Sănătății

Vectorii sunt entităţi mici (ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, melcii de apă dulce) care pot transmite boli de la o persoană la alta şi dintr-un loc în altul. Aceştia ne pot pune sănătatea în pericol atât acasă, cât şi atunci când călătorim. Bolile transmise prin vectori sunt afecţiuni cauzate de aceşti agenţi patogeni în populaţiile umane.

Bolile transmise prin vectori sunt răspunzătoare pentru 17% din povara globală estimată pentru toate bolile infecţioase. Boala transmisă prin vectori cu cea mai mare mortalitate, malaria, a cauzat în 2010 aproximativ 660.000 de decese.

În România, în anul 2011 s-au înregistrat 40 de cazuri de malarie, iar în 2012 au fost notificate 32 cazuri confirmate, toate de import. Totuşi, boala transmisă prin vectori cu cea mai mare creştere în lume este febra Denga, cu o creştere de 30 de ori a incidenţei în ultimii 50 de ani.

În prezent, 40% din populaţia lumii este ameninţată de febra Denga. În 2012, o izbucnire epidemică din insulele Madeira (Portugalia) s-a soldat cu peste 2.000 de îmbolnăviri şi identificarea a 80 de cazuri de import în alte 10 ţări europene.
În România s-au raportat 2 cazuri confirmate în 2011 şi 3 cazuri în 2012 (călători în Thailanda şi Madeira).

Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitatepentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare desănătate mai bună.

În România, Campania organizată de Ziua Mondială a Sănătăţii este coordonată de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţionalde Sănătate Publică și are sloganul: „Entităţi mici, pericol mare!”

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Terra 2050: ce boala ar putea face ravagii in viitor

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.