Bolnavii cu hepatita C vor beneficia de terapii noi (VIDEO)

Bolnavii cu hepatita C vor beneficia de terapii noi (VIDEO)

1

Peste 7000 de romani diagnosticati cu virusul de hepatita C vor putea primi terapii noi pentru boala lor incepand cu luna februarie a anului viitor. Anuntul a fost facut de prof. univ.dr. Adrian Streinu-Cercel la intalnirea organizata in 5 decembrie de Fundatia “Prof.dr. Matei Bals” si Centrul pentru Jurnalism Independent la Bucuresti.

Care sunt pacientii care vor beneficia mai intai de terapie pentru hepatita C, ce trebuie sa faca si sa stie ei, au fost detaliile oferite de specialistii participanti la discutii.

 “Primul lucru este ca au inceput campaniile de screening si daca (oamenii, n.r.) nu se stiu cu infectie cu virus hepatic C, au avut un comportament nu tocmai ok in viata, atunci e bine sa se testeze. Al doilea lucru este ca o serie de medicamente care fac parte din categoria noilor medicamente antivirale impotriva virusului hepatic C, in momentul de fata sunt in procedura de negociere la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ca estimam ca undeva in februarie – aprilie 2015 sa putem sa aiba si pacientii nostri acces la aceste noi molecule”, spune prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel, manager Institutul de Boli Infectioase Matei Bals Bucuresti.

hepatita C

Screening-ul pentru pacientii cu hepatita C este gratuit

In momentul de fata screening-ul pentru pacientii cu hepatita C este gratuit, el se realizeaza printr-un program la nivel national. In fiecare judet sunt selectati cate noua medici de-familie care au dorit sa intre in acest program, si fiecarui medic de familie din aceasta categorie ii revine un numar de 30 de pacienti.

Nu se testeaza oricine, ci se testeaza acele persoane care completeaza un chestionar si in baza rezultatului chestionarului indeplinesc criterii pentru screening sau nu.

Daca, de exemplu, nu completeaza la nici o rubrica ca ar fi avut potential risc sa primeasca un virus hepatic C, atunci evident ca nu se face testarea.

hepatita C

Testarea pentru hepatita C este gratuita

In ceea ce priveste accesul la terapie, acest acces la terapie va fi liber. In momentul de fata s-a definitivat Registrul National de Hepatite Cronice Virale. Medicul specialist infectionist sau gastroenterolog introduce datele pacientului respectiv in acest registru si, in baza algoritmului de diagnostic si tratament, la finalul introducerii datelor primeste o schema terapeutica in concordanta cu patologia.

 “Pentru prima oara sa vorbeste despre vindecare a hepatitei C si se vorbeste despre o vindecare in proportie de 99 %. Apoi la nivel global putem vorbi despre eradicarea bolii si, asa cum sunt programe pentru poliomielita, de exemplu, vor fi programe pentru hepatita C. Trebuie sa stie ca noile terapii, cele care tintesc direct virusul C, nu efectele produse de virus asupra organismului , asa cum se intampla acum. Deci aceste noi terapii odata au o eficienta mai mare, pacientul ia tratamentul respectiv pentru o durata mult mai scurta de timp, pana la trei luni si sunt studii care arata chiar reusite la anumite grupe de pacienti dupa o luna de tratament si apoi efectele adverse sunt net, net reduse comparativ cu tratamentele clasice de acum cu interferon si ribavirina”, a completat si Marius Geanta, de la Centrul pentru inovatie in medicina.

Aceste noi terapii se refera la toti pacientii, indiferent daca au fost tratati sau nu, in functie de stadiul evolutiv al bolii si in functie de profilul lor genetic. Primele grupe de pacienti luate in calcul, chiar daca nu vor fi foarte multi la inceput, sunt pacientii la care resursele actuale terapeutice au fost epuizate, cei care nu raspund , cei care au boala in evolutie, care au ciroza hepatica sau sunt transplantati. Invitat special la eveniment, analistul economic Mircea Cosea a vorbit despre solutii si beneficiile economice ale tratamentului hepatitei C in contextul actual din Romania si Uniunea Europeana.

“Pentru mine e foarte clar ca la nivel de familie cheltuielile pentru sanatate vor creste, a spus Mircea Cosea. Pentru ca mediul ne imbolnaveste mai mult ca inainte, statul are mai putini bani ca sa ne cureze, noi avem mai putini bani ca sa ne cumparam medicamente. Asa incat nu am sa dau sfaturile normale – mancati legume, fructe, beti apa minerala. Nu. Astea sunt lucruri care nu mai au nici un fel de valabilitate in conditiile in care avem astfel de costuri la medicamente. Sfatul este sa incerce fiecare sa aiba un cont de rezerva. Exista modalitatea in alte tari de a face un cont personal de pensie. Poate ar trebui un cont personal de sanatate. Eu nu zic ca e usor. Dar poate ca ar trebui incercat, pentru ca la greu nimeni nu ne va ajuta, pentru ca nimeni nu mai poate. Nici un stat din lume nu mai poate sa plateasca sanatatea populatiei la nivel de 100 % cand in jurul nostru sunt atatea boli si atat de scump e tratamentul. Si, desigur, sa-si vada fiecare de sanatatea lui pentru ca, din pacate, Romania nu asigura conditiile ca sanatatea generala sa fie garantata de catre stat. Nu avem spitale cum trebuie sa fie, nu mai avem medici, nu mai avem echipamente, nu mai avem nici macar capacitatea de a avea o lista de compensate la termen. Toate sunt cu intarziere”, a adaugat analistul economic Mircea Cosea.

Statisticile arata ca peste 600.000 de romani sunt infectati cu virusul de hepatita C

Dintre acestia, 70% sufera de hepatita cronica. Romania se afla pe locul 25 din 30 în clasamentul Indicelui European al Hepatitei,  cu deficiente la toate capitolele – preventie, depistarea cazurilor, acces la tratament, strategie natională si rezultate.

autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

Share.

1 Comment

  1. Ce frauda imensa si cu “virusul” asta fictiv de hepatita C. Nu va mai satura Dumnezeu de setea de profit cu “tratamentele” voastre cu care ucideti oamenii!

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.