Bolnavilor de COVID-19, indiferent se statutul de asigurat, li se vor deconta serviciile medicale acordate in centrele de evaluare

Bolnavilor de COVID-19, indiferent se statutul de asigurat, li se vor deconta serviciile medicale acordate in centrele de evaluare

1

Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au stabilit joi, 13 ianuarie 2022, modul de contractare si de decontare a serviciilor medicale acordate in centrele de evaluare pentru pacientii infectati cu SARS-CoV-2.

Astfel, bolnavii care se prezinta in centrele de evaluare ambulatorie vor primi tratament antiviral gratuit, in regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat.

De asemenea, autoritatile au stabilit ca pacientii infectati cu coronavirus care merg in centrele de evaluare ambulatorie o pot face fara bilet de trimitere. Acestia au nevoie doar de un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR.

Proiectul aprobat in sedinta de Guvern de astazi reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale, tehnologiilor si dispozitivelor asistive in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2021 – 2022.

„Actul normativ permite operationalizarea centrelor de evaluare ambulatorie dupa ce se vor incheia rapid contractele cu casele de asigurari de sanatate. E foarte important ca pacientii sa mearga in aceste centre cand nu sunt intr-o situatie critica. Vom scade presiunea pe unitatile sanitare”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii.

Prevederi noi si pentru pacientii non-COVID-19

Pentru a asigura accesul cat mai rapid al persoanelor asigurate la investigatiile medicale paraclinice efectuate in regim ambulatoriu, s-a stabilit un termen de maxim 5 zile lucratoare de la solicitare pentru realizarea investigatiei necesare monitorizarii pacientilor diagnosticati cu boli oncologice, diabet, afectiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, precum si a celor diagnosticati cu COVID-19, dupa externarea din spital sau dupa incetarea perioadei de izolare.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Bolnavilor de COVID-19, indiferent se statutul de asigurat, li se vor deconta serviciile medicale acordate in centrele de evaluare • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.