"Bomba cu ceas" pentru noul ministru al Sanatatii

“Bomba cu ceas” pentru noul ministru al Sanatatii

0

Are o misiune foarte grea! Producatorii de medicamente il anunta pe noul ministru al Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, despre “bomba cu ceas” lasata de predecesorul sau.

Il felicitam pe domnul conf. dr. Patriciu Achimas-Cadariu pentru numirea sa in functia de ministru al Sanatatii si ii dorim succes in indeplinirea noilor sale responsabilitati”, il abordeaza, diplomatic, cei de la Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente pe succesorul lui Nicolae Banicioiu. Noul ministru este insa avertizat: “misiunea asumata de catre domnul conf. dr. Patriciu Achimas-Cadariu este una foarte grea“. Mai concret, ce i se cere sa rezolve din precedentul mandat?

Pretul medicamentelor inovatoare, in functie de pretul de referinta al medicamentelor generice echivalente

ARPIM, care reuneste 28 de companii farmaceutice, care realizeaza impreuna peste 70% din valoarea pietei farmaceutice romanesti, vrea schimbarea actualei metodologii a preturilor cu un nou mecanism de calcul. Propunerea ARPIM in acest sens vizeaza media tarilor cu cele mai mici cinci preturi din cosul de referinta precum si calcularea pretului in lei prin utilizarea unui curs de schimb mediu realizat. Un alt aspect asupra caruia noului ministru al Sanatatii i se atrage atentia se refera la un articol dintr-un ordin al lui Banicioiu, prin care ar urma ca pretul medicamentelor inovatoare sa fie stabilit in functie de pretul de referinta al medicamentelor generice echivalente:

“In contextul in care in Romania se aplica deja regula pretului minim european al medicamentelor de uz uman, stabilirea unui nou nivel minim care devine pret de referinta pentru alte state membre expune pacientii romani la riscuri foarte mari. Disponibilitatea terapiilor inovatoare pe piata locala poate fi afectata si poate duce chiar la disparitia anumitor medicamente prin incurajarea comertului paralel”, declara Calin Galaseanu, presedintele ARPIM.

Noului ministru al Sanatatii i se cere sa lamureasca problemele legate de taxa clawback

O alta tema pe care care companiile o readuc in discutie in fata noului ministru al Sanatatii este nivelul finantarii medicamentelor in Romania, aflat in prezent cu mult sub media Uniunii Europene. Introdusa in anul 2009 ca masura temporara de sprijin acordat bugetului sanatatii, taxa clawback s-a transformat intr-un instrument de acoperire constanta a deficitului bugetar:

“Prin plata acestei taxe, companiile membre ARPIM au preluat de la stat o parte din responsabilitatea asigurarii tratamentelor pentru pacienti. Companiile farmaceutice ajung sa trateze chiar si trei din 10 pacienti romani.

ARPIM cere actualizarea bugetului aprobat trimestrial pentru medicamente utilizat in calculul taxei clawback, care nu a mai fost adus la zi din anul 2011!, dar si eliminarea adaosurilor comerciale de distributie, a adaosurilor de farmacie, dar si a consumului de medicamente din spitale din baza de calcul a taxei clawback.

Terapii de ultima generatie teoretic introduse: practic, nici acum pacientii nu beneficiaza de ele

“Medicamentele noi salveaza vieti: pot prelungi viata unor pacienti, pot imbunatati calitatea vietii acestora si pot contribui la cresterea sperantei de viata. Anul trecut au fost introduse aproximativ 40 de terapii de ultima generatie pe lista de medicamente compensate, dar de unele dintre acestea pacientii nu beneficiaza nici in prezent, intrucat nu au fost definitivate protocoalele terapeutice. Peste 100 de medicamente se afla inca in asteptare de la cea mai recenta actualizare din luna octombrie a acestui an cand au fost introduse 13 noi terapii”, sustine Calin Galaseanu, presedintele ARPIM.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.