Botulismul, boala din conserva! Simptome, prevenire

Botulismul, boala din conserva! Simptome, prevenire

0

Conservi carne, peste, fructe si legume, prepari mezeluri in casa? Atentie la o boala extrem de grava, botulismul – ce trebuie sa te puna in garda, chiar daca alimentele pot sa arate perfect normal!

Botulismul este o forma acuta de intoxicatie, provocata prin ingestia de toxina botulinica produsa de Clostridium botulinum, un bacil strict anaerob care formeaza spori extrem de rezistenti, care sunt distrusi numai prin autoclavare (la 120 grade Celsius, timp de 30 minute), transmit autoritatile de sanatate publica.

Toxina botulinica este cea mai puternica toxina cunoscuta; se distruge prin fierbere in 10 minute si la 80 grade Celsius. Bacilii botulinici se gasesc in intestinul unor animale, care elimina prin materiile fecale cantitati mari de germeni pe sol (rozatoare, porci, cai, pisici, caini, pesti de apa dulce, etc), dar si in intestinul oamenilor. Sporii sunt larg raspanditi in sol.

Transmiterea acestei boli – botulismul – la om se face prin alimente care contin toxina botulinica preformata,in urmatoarele conditii :
– alimentul sa fie contaminat cu bacil botulinic;
– sa existe conditii de anaerobioza pentru germinarea sporilor;
– alimentul sa fie insuficient prelucrat termic, astfel incat sporii sa nu fie distrusi si sa fie depozitat ulterior in conditii de temperatura optima pentru elaborarea toxinei.

mezeluri de casa

Alimente incriminate: conservele alimentare, in special cele preparate in gospodariile familiale: conserve de carne, de peste, de fructe si legume, insuficient sterilizate sau spalate; carnea afumata, sunca preparata in casa, mezeluri, carnati, unele specii de pesti; foarte rar – conservele preparate pe cale industriala, cand acestea sunt insuficient sterilizate.

Alimentele contaminate pot aparea alterate ca gust si miros, iar cutiile de conserve contaminate pot avea capacul bombat. Frecvent, insa, alimentele pot sa arate perfect normal.

zacusca
Atentie celor care recurg la conservarea unor alimente prin adaugarea unui strat de ulei la suprafata! Se creeaza conditii de anaerobioza si in conditiile unei temperaturi convenabile este posibila producerea toxinei botulinice.

Botulismul – simptome

Primele semne care indica botulismul sunt: tulburarile oculare, ptoza palpebrala, dificultati de vedere (diplopie si vederea obiectelor in ceata) si uscaciunea mucoasei bucale si faringiana. Apar apoi paralizii musculare de tip flasc, simetrice, faringiene si l aringiene. uneori, discrete tulburari gastrointestinale (varsaturi, diaree, uneori constipatie).

Mortalitatea: in jur de 30%, decesul survenind dupa trei-sapte zile de la debut, prin insuficienta respiratorie sau infectii supraadaugate.

Botulismul – masuri de prevenire:

– evitarea consumului conservelor de legume, carne si peste preparate in casa care nu au fost sterilizate prin fierbere (minimum 30 de minute);
– evitarea consumului de conserve al caror capac bombeaza;
– evitarea consumului alimentelor cu aspect si miros neplacut;
curatarea atenta si spalarea riguroasa a produselor vegetale;
– conservarea la rece a mancarurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile;
– alimentele cu aspect si miros neplacut nu vor constitui hrana pentru animale;
– recipientele in care s-au aflat alimentele cu aspect si miros neplacut vor fi bine curatate si fierte.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.